Katleen Vermeir & Ronny Heiremans

The Residence (reading room)

02.02 — 01.04.12

Groepstentoonstelling

Samengesteld door Mihnea Mircan

Deelnemende kunstenaars Katleen Vermeir & Ronny Heiremans

Tijdens een werkverblijf van zes maanden in China (september 2009 - maart 2010), startte het kunstenaarsduo Vermeir & Heiremans een onderzoek voor een videoproject naar de kunstenaar als ondernemer, actief tegen de achtergrond van een geglobaliseerde samenleving die de economie tot ultieme maatstaf der dingen heeft verheven.

Het onderzoek leidde tot de ontwikkeling van de video-installatie The Residence (a wager for the afterlife), die gepresenteerd zal worden in Argos (Brussel) van 28 januari tot 1 april 2012.

Extra City nodigde Vermeir & Heiremans uit om een project te ontwikkelen, dat het omvangrijke visuele en tekstuele onderzoek dat voorafging aan het produceren van de video voor publiek toegankelijk zou maken. In respons daarop creëerden de kunstenaars The Residence (reading room), een interventie die de thematiek van The Residence visualiseert en becommentarieert.

De reading room is in essentie wat de term stelt: een ruimte om in te lezen, maar ook om te luisteren. Het dient zich aan als een hedendaagse, informeel gepresenteerde Wunderkammer, waarvan het bronmateriaal direct uit het onderzoek stamt dat Vermeir & Heiremans hebben gedaan ter voorbereiding van het videoproject. De presentatie bevat documentaire beelden en tekst, maar ook geluid- en videofragmenten uit te film, die binnen de context van de reading room nog eens specifiek uitgelicht worden.

Het materiaal werd zorgvuldig samengesteld en zal in wisselwerking treden met een uitgebreid programma van lezingen, screenings en boekpresentaties. Een uitgelezen selectie van mensen met specifieke kennis van de verschillende interessegebieden van het onderzoek zal de reading room op regelmatige basis activeren, telkens met een ander perspectief op een vooraf vastgesteld deelonderwerp.

The Residence (reading room) is een installatie die een stylistisch geheel vormt met het tentoonstellingsontwerp in Argos en werd ontwikkeld in samenwerking met de Chinese architect Ma Wen. Reading Room is geïnstalleerd in de projectruimte van Extra City.

Een project in samenwerking met Argos, Brussel en deBuren, Brussel.

Documentatie

Programma The Residence

Locatie Extra City - Antwerpen-Noord, Tulpstraat 79, 2060 Antwerpen