Reading room #3: lezing door Daniel McClean en boekpresentatie van Robrecht Vanderbeeken

The Residence (reading room)

25.02.2012, 17:00 — 21:00 Lezing

Daniel McClean (UK): ‘A Lawful Experiment’, lezing

Robrecht Vanderbeeken (BE): ‘Drunk on Capitalism’, boekpresentatie

Daniel McClean

Daniel McClean is gespecialiseerd in kunst, media en intellectueel eigendomsrecht. Hij werkt rond het verband tussen conceptuele kunst en recht met betrekking tot het immateriële, performance en actie. In elke casus wordt het contract tussen zowel het mechanisme als het document om processen van onderhandeling en uitwisseling op te nemen. Het graaft relaties op en wordt een diagramachtige structuur, die echt en bindend is. McClean stelt dat artiesten de performativiteit van het recht overnemen, maar om daar te raken niet noodzakelijk op zijn architectuur vertrouwen. De leegte vullend, die tussen beide ontstaat, definieert hij zijn rol als ontwerper van situaties die relaties testen, en als bemiddelaar van de resulterende interactie - zelfs wanneer hij niet met gerechtelijke projecten bezig is.

Het tweede deel van Goethes ‘Faust’ was een belangrijke inspiratiebron voor ‘The Residence’. Ter referentie naar het document dat door Faust en Mephistopheles gesigneerd werd, dat geen dienstencontract maar een weddenschap was, zal Daniel McClean een hypothetische weddenschap trachten te sluiten voor Reading Room. De uitkomst van de weddenschap ligt niet vast en heeft geen besliste tijdslimiet. Het is in feite een gok op wat in de toekomst zal gebeuren. De formulering van zo’n voorstel impliceert deels het fictief maken van McCleans rechtspraktijk, maar, zoals bij elke contract, wordt de weddenschap eveneens een fascinerende site voor reflectie.

Daniel McClean is een onafhankelijke curator, schrijver en adviseur in kunstrecht. McClean was een voormalige jurist bij Withers LLP (Londen en New York), waar hij zich specialiseerde in kunst, media en intellectueel eigendomsrecht. In deze functie adviseerde hij een breedgaand publiek en privé-klanten uit de kunstwereld, inclusief de Arts Council of England, Gagosian Gallery, Haunch of Venison en The Tate. McClean schrijft regelmatig over ‘kunst-wettelijke’ zaken. Hij was de opdrachtgevende redacteur van ‘The Trials of Art’ (2007), een selectie die problemen zoals obsceniteit, religieuze gevoeligheid, esthetische waarde, appropriatie en artistieke vrijheid bekijkt binnen de context van gevierde rechtszaken waar het kunstwerk aangeklaagd werd. McClean behaalde een BA in filosofie, politiek en economie aan de University of Oxford en een LLM in IP Law aan de Universiteit of London.

Robrecht Vanderbeeken

Robrecht Vanderbeeken was recent co-redacteur voor een interdisciplinaire collectie van essays. ‘Drunk on Capitalism’ onderzoekt de impact van de markteconomie op kunst en wetenschap in het tijdperk na de Koude Oorlog. Voor ‘Reading Room’ zal Vanderbeeken de veelzijdige en ambigue relatie tussen kunst en kapitaal uitwerken. Hedendaagse kunst claimt autonoom te zijn, maar kunst kost geld en artiesten kunnen niet overleven enkel op hun liefde voor de kunst. Vanderbeeken stelt de manier in vraag waarop kunstenaars reageren op de opkomst van economische vernauwingen in de moderne cultuur in het algemeen en in de kunstwereld in het bijzonder. Hij analyseert de impact op het kritische potentieel van kunst wanneer kunstwerken investeringen worden. Hij zal daarnaast reflecteren over de schizofrenie van de artiest in een globale, laat-kapitalistische samenleving.

Robrecht Vanderbeeken behaalde zijn doctoraat in Wetenschapsfilosofie aan de Universiteit Gent in 2003. Nadien werd hij onderzoeker aan het departement Theorie van de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Geuren zijn twee jaar durende project werkte hij rond de filosofie van Gilles Deleuze en Slavoj Zizek. Van 2005 tot 2007 was hij als post-doctoraatslid werkzaam in het departement Filosofie van de Universiteit Gent binnen de thema’s analytische metafysica en techno-wetenschappelijke kritiek. Sinds 2007 is Vanderbeeken post-doctoraatslid aan de faculteit Vrije Kunsten (KASK) van Hogeschool Gent. Zijn huidige onderzoeksgebieden zijn de filosofische implicaties van mediakunst en de interpretatie van videokunst.

Vrije toegang / Engels gesproken / Gelieve te reserveren via [email protected]

Taal Engels

Locatie Extra City - Antwerpen-Noord, Tulpstraat 79, 2060 Antwerpen

Katleen Vermeir & Ronny Heiremans 02.02.2012—01.04.2012