Reading room #4: lezing door Bert de Muynck

The Residence (reading room)

10.03.2012, 17:00 — 21:00 Lezing

Bert de Muynck (BE): ‘Creative City in China’, lezing

Bert de Muynck

Na een inleidend onderzoeksproject van drie maanden tussen mei en juli 2007 vormden Bert de Muynck, Mónica Carriço en Ned Rossiter samen de gastredactie voor ‘Urban China #33’ (Creative China genaamd). Hun publicatie van ‘Urban China’ bekritiseert en herdefinieert de idee en praktijk om de creatieve industrieën in kaart te brengen. De Muynck en zijn mederedacteurs waren voornamelijk geïnteresseerd in de veelvuldige bewoordingen en uitdrukkingen die de creatieve industrieën begrijpelijk maken voorbij de eentonigheid van beleidsdiscours.

In ‘Reading Room’ zal de Muynck een update geven over zijn vroegere onderzoek naar deze materie, gebaseerd op zijn ondervindingen van 2008 tot 2011. Die bestaan uit het ‘omgekeerd in kaart brengen’ van de creatieve industrieën in Beijing tot interviews met meer dan 50 Chinese ontwerpers, beleidsmakers en academici verbonden aan China’s creatieve industrieën. Met een focus op het alternatieve in kaart brengen van de creatieve industrieën zijn een reeks onderzoeksvectoren geïdentificeerd, zoals migrantennetwerken en dienstverlening, ecopolitiek voor creatief verbruik, informationele geografie ten opzichte van creatieve clusters, ambachtsschap, real-estate speculatie en artiestendorpen, als elementen van een nieuwe vorm van 'creative engineering' van de Chinese samenleving.

Bert de Muynck is een architect, schrijver en co-directeur van MovingCities, een onafhankelijke onderzoeksorganisatie die de rol van architectuur en stedelijkheid onderzoekt in het vormgeven aan de hedendaagse stad. De voorbije jaren heeft MovingCities zich toegelegd op onderzoek, lezingen en workshops in China, Israël, Zweden, Nederland, Finland en Indonesië.

De laatste tien jaar heeft Bert de Muynck in Amsterdam (2001-2006), Beijing (2006-2009) en Shanghai (sinds 2009) geleefd en gewerkt. Sinds september 2011 is de Muynck assistent-professor aan de Universiteit van Hong Kong, faculteit Architectuur, en aan de HKU Shanghai Study Centre. De Muynck heeft een Master Ingenieur-Architect (Katholieke Universiteit Leuven) behaald en is gediplomeerd in Cultuurwetenschappen (Vrije Universiteit Brussel). http://movingcities.org

Vrije toegang / Engels gesproken / Gelieve te registreren via [email protected]

Taal Engels

Locatie Extra City - Antwerpen-Noord, Tulpstraat 79, 2060 Antwerpen

Katleen Vermeir & Ronny Heiremans 02.02.2012—01.04.2012