Revolting Times

25.06 — 23.10.22

Groepstentoonstelling

Samengesteld door Joachim Naudts

Deelnemende kunstenaars Jonathas de Andrade, Grada Kilomba, Silvia Martes, Eglė Budvytytė

Met Revolting Times brengt Kunsthal Extra City vier internationale kunstenaars naar Antwerpen. Ze tonen elk één videowerk, gedurende één maand. De omgang met het huidige tijdsgewricht staat centraal en wordt zowel vanuit het verleden, het heden als de toekomst bekeken. Veeleer dan observaties zijn het stuk voor stuk werken waarin artistieke en collectieve gebaren de vinger op de wonde leggen. Uit de titel Revolting Times spreekt een opstandigheid, maar eveneens een erkenning van de relativiteit daarvan, en van de steeds terugkerende aard van de geschiedenis.

Zowel de film van Silvia Martes (NL, 1985) als die van Eglė Budvytytė (LT, 1982) zoekt naar een grip op de realiteit via speculatieve fictie. De protagonisten in hun videowerken leven in een toekomstige wereld, die niet noodzakelijk overeenstemt met de fysische en wetenschappelijke wetmatigheden die we kennen. Martes koppelt dit in The Revolutions That Did (Not) Happen aan de notie van afrofuturisme, Budvytytė focust in Songs from the compost op kwetsbaarheid en muterende lichamen. Beide hinten ze naar een postapocalyptische tijd waarin het antropoceen – het tijdperk waarin de aarde de gevolgen van de mens ondervindt – bijna aan zichzelf ten onder is gegaan. Hoe zal onze eventuele wederopstanding eruitzien?

Jonathas de Andrade (BR, 1982) gaat voor Olho da Rua in zijn thuisstad Recife een intense samenwerking aan met een gemeenschap van dakloze mensen. Op de grens tussen fictie en non-fictie streven ze naar collectieve emancipatie en zoeken ze naar manieren om de realiteit te heroverwegen.

Grada Kilomba (PT, 1968) duikt dan weer in het verre verleden en vertrekt van Antigone, de tragedie van Sophocles. In Illusions Vol. III, Antigone herwerkt ze deze westerse klassieker om mechanismen van verzet en rechtvaardigheid bloot te leggen. In een gefilmde performance is Kilomba de verteller en zijn zwarte acteurs de protagonisten. Gradueel onthullen ze zo verzwegen geschiedenissen van cyclisch geweld en verdrukking.


25.06 – 24.07.2022 – Jonathas de Andrade – Olho da Rua

28.07 – 21.08.2022 – Grada Kilomba – Illusions Vol. III, Antigone

25.08 – 18.09.2022 – Silvia Martes – The Revolutions That Did (Not) Happen

22.09 – 23.10.2022 – Eglė Budvytytė – Songs from the compost: mutating bodies, imploding stars


* De video's Jonathas de Andrade, Silvia Martes en Eglė Budvytytė herstarten telkens op het half uur, de video van Grada Kilomba speelt doorlopend.

* De vier videowerken in Revolting Times staan elk op zichzelf en worden hier als vier individuele, opeenvolgende soloprojecten voorgesteld. Hun thematiek en aanpak vertonen veel verbanden. Betalende bezoekers krijgen een voucher voor een gratis terugkeerbezoek op een later tijdstip.

De presentaties van Silvia Martes en Eglė Budvytytė werden mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en de Nederlandse ambassade in België. Het videowerk van Eglė Budvytytė is een samenwerking met Marija Olšauskaitė en Julija Steponaitytė.