Film screening & artist talk Eglė Budvytytė

14.10.2022, 19:30 — 21:00 Kunstenaarsgesprek

Eglė Budvytytė komt naar Antwerpen om haar werk 'Songs from the compost: mutating bodies, imploding stars' voor te stellen. Dit videowerk is de laatste iteratie binnen de tentoonstelling Revolting Times en nog te zien tot 23 oktober. Op 14 oktober om 19u30 komt de kunstenaar naar Kunsthal Extra City voor een screening, artist talk en Q&A.

'Songs from the compost: mutating bodies, imploding stars' (2020) is opgenomen in het korstmosbos en de zandduinen van de Koerse Schoorwal in Litouwen. Eglė Budvytytė cast voornamelijk lokale jongeren voor een choreografie die zich bezighoudt met intimiteit, en het menselijk lichaam relateert aan andere lichamen: die van het bos, de zandduinen en het water. De horizontaliteit in beweging maakt de gebruikelijke verticaliteit van de menselijke figuur ongedaan en ontvouwt haar in het landschap.

Een van de belangrijkste elementen in het videowerk is de begeleidende muzikale compositie, geschreven en verteld door de kunstenaar zelf. De teksten zijn gebaseerd op het werk en de woorden van bioloog Lynn Margulis en sciencefictionauteur Octavia Butler. Lynn Margulis werd bekend door haar belangrijke onderzoek naar symbiose in de evolutietheorie, in tegenstelling tot de traditionele darwinistische 'survival of the fittest'-benadering. Het werk van Margulis kan worden gelezen als een ware viering van de rol van bacteriën bij het mogelijk maken van leven en de samenwerking tussen eencellige organismen. Het werk van Octavia Butler reflecteert op dit begrip op een meer literaire manier, waarbij onderwerpen als symbiose, mutatie en hybriditeit worden onderzocht als middel om hiërarchisch denken en categorisering uit te dagen.

Songs from the compost is een hypnotiserende verkenning van niet-menselijke vormen van bewustzijn en verschillende dimensies van symbiotisch leven: onderlinge afhankelijkheid, overgave, dood en verval.


Programma:
→ 19:30 - Screening 'Songs from the compost: mutating bodies, imploding stars' (2020), (28’10”)
→ 20:00 - Gesprek en Q&A met Eglė Budvytytė
→ 21:00 - Bar open


→ Deze activiteit is gratis en voor iedereen toegankelijk, maar gelieve u hier te registreren.


Deze vertoning maakt deel uit van Rights of Nature, een tweedaags multidisciplinair programma van SLARG, in nauwe samenwerking met Klimaatfestival Antwerpen, Curatorial Studies KASK Gent, FOMU en Kunsthal Extra City. Rights of Nature onderzoekt de rol van recht, filosofie en kunst in relatie tot "de rechten van de natuur". Het brengt verschillende vormen van onderzoek samen en vertaalt dit naar een breed publiek.

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Kerk, Provinciestraat 112, 2018 Antwerpen

Revolting Times 25.06.2022—23.10.2022