Eglė Budvytytė - Songs from the compost: Mutating bodies, imploding stars

in collaboration with Marija Olšauskaitė and Julija Steponaitytė

22.09.2022 — 23.10.2022 Opening

De vierde en laatste iteratie van de tentoonstelling Revolting Times start op 22 september. Vanaf dan tonen we doorlopend het werk Songs from the compost: Mutating bodies, imploding stars van Eglè Budvytyté.

Songs from the compost is gefilmd in het korstmossenbos en de duinen van de Koerse Schoorwal in Litouwen. Eglė Budvytytė castte vooral lokale jongeren voor deze choreografie. Centraal staan intimiteit en de relatie tussen het menselijke en andere lichamen – die van het bos, de zandduinen en het water. De horizontaliteit van de bewegingen gaat in tegen de gebruikelijke verticaliteit van de menselijk figuur en ontvouwt haar in het landschap. Een van de voornaamste elementen in het videowerk is de begeleidende muziekcompositie, geschreven en verteld door de kunstenaar zelf.

De tekst is geïnspireerd op het werk en de woorden van de biologe Lynn Margulis en de sciencefictionauteur Octavia Butler. Lynn Margulis werd bekend om haar belangrijke onderzoek over symbiose in de evolutietheorie, in tegenstelling tot de traditionele darwiniaanse ‘survival of the fittest’-benadering van biologie. Margulis’ werk kan gelezen worden als een echte viering van de rol van bacteriën in het mogelijk maken van leven en de samenwerking tussen eencellige organismen.

Het werk van Octavia Butler reflecteert daarover op een meer literaire manier. Zij verkent thema’s als symbiose, mutatie en hybriditeit als een manier om hiërarchisch denken en categorisering in twijfel te trekken. Songs from the compost is een hypnotiserende verkenning van niet-menselijke vormen van bewustzijn en van de verschillende dimensies van symbiotisch leven: onderlinge afhankelijkheid, totale overgave, dood en verval.

Het videowerk van Eglė Budvytytė is een samenwerking met Marija Olšauskaitė en Julija Steponaitytė. Deze presentatie werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en de Nederlandse ambassade in België.

Save the date: 14 oktober 2022 organiseren we een artist talk met Eglė Budvytytė. Meer info volgt later.

Locatie Kunsthal Extra City, Provinciestraat 112, 2018 Antwerpen

Revolting Times 25.06.2022—23.10.2022