Guy Tillim

Avenue Patrice Lumumba

06.09 — 25.10.09

Solotentoonstelling

Samengesteld door Anselm Franke

Deelnemende kunstenaars Guy Tillim

Kort voor de vijftigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid presenteert Extra City In samenwerking met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren het project Avenue Patrice Lumumba door Guy Tillim.

Avenue Patrice Lumumba is een zoektocht naar de moderne geschiedenis in Afrika tegen de achtergrond van haar koloniale en post-koloniale architecturale erfenis. Het voert door verschillende Afrikaanse landen waaronder Mozambique, Angola en de Democratische Republiek Congo.

In Avenue Patrice Lumumba vertrekt de Zuid Afrikaanse fotograaf Guy Tillim (1962, Johannesburg) vanuit de laatmoderne architecturale structuren als achtergrond waartegen de conflicten van de afgelopen decennia zich afspelen. Geenszins mogen de beelden van de voortdurend evoluerende en hybride landschappen die hij afschildert, begrepen worden als afbeeldingen van louter conflict en een onderdrukt verleden, van verval en gewelddadig bestreden ideologieën. Ze vertellen evengoed over het streven naar vrijheid en voorruitgang in het postkoloniale tijdperk.

“Deze foto’s zijn geen verbeelding van mislukte verhalen over postkoloniale Afrikaanse staten, noch zijn het meditaties over laatmoderne koloniale structuren: ze zijn een wandeling langs een boulevard van dromen. Voor wie oog heeft voor de aanwijzingen, is Patrice Lumumba’s droom, zijn nationalisme, waarneembaar in de structuren, evenals de dood van zijn droom rondwaart in deze de facto monumenten. Het is vreemd te zien hoe juist het modernisme, dat de notie van het monument en het verleden ooit verving door begrippen als natuur en toekomst, deze herinneringen zo nauwkeurig weet vast te houden.” Guy Tillim

Lumumba won de verkiezingen in 1960 en was een van de eerste democratisch verkozen Afrikaanse leiders in de moderne geschiedenis. Slechts enkele weken na zijn rede tijdens de viering van de onafhankelijkheid in Léopoldville, waarin hij in aanwezigheid van de Belgische koning Boudewijn het Westerse idee van een neokoloniale orde verwierp, werd hij door Belgische agenten vermoord in een complot van de CIA en de Belgische geheime dienst.

Fotograaf Guy Tillim (1962, Johannesburg) ontving verscheidene prijzen en beurzen voor zijn werk, waaronder de Leica Oskar Barnack Award in 2005 en de eerste Robert Gardner Fellowship in Photography van het Peabody Museum, Harvard University in 2006. Avenue Patrice Lumumba was onlangs te zien in het Fondation Henri Cartier-Bresson, Parijs en het Museu Serralves, Porto, Portugal.

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen Extra City en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren presenteert Schoonheid en Wijsheid uit de Lage Landen. Het is een organisatie voor reflectie en debat. Vanuit hartje Brussel biedt deBuren een platform voor ontmoetingen over cultuur, wetenschap, politiek en samenleving, in Vlaanderen, Nederland en Europa. Kunstenaars, journalisten, wetenschappers, politici krijgen er het woord voor een breed publiek. Meer informatie over deBuren en haar programma kunt u vinden op www.deburen.eu

Documentatie

Guy Tillim - Avenue Patrice Lumumba

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen