The Future in Ruins: Reflections on African Modernity

Filmprogramma en lezing door Kobena Mercer

18.09.2009, 18:30 — 22:30 Film

Samengesteld door Annett Busch

De tentoonstelling 'Avenue Patrice Lumumba' wordt vergezeld door een serie evenementen onder de titel ‘Thinking Architecture’, inclusief lezingen door Kobena Mercer (UK) en filmmaker Balufu Bakupa-Kanyinda (DRC), alsook door een serie vertoningen die het nalatenschap van Lumumba onderzoeken.

Vrijdag 18 september 2009

18:30 Raoul Peck, ‘Lumumba: Death of a Prophet’ (film, 69 min, 1992)
Deze film biedt de unieke gelegenheid om het leven en nalatenschap van een van de meest legendarische figuren in de moderne Afrikaanse geschiedenis te overdenken. Patrice Lumumba wordt minder herdacht om zijn blijvende verworvenheden dan wel als een voortdurend symbool voor het gevecht voor zelfdeterminatie. Is ‘Lumumba: Death of a Prophet’ een film over ‘herdenken’, des te meer is het er een over ‘vergeten’. Eerder dan een conventionele biografie is de film een studie over hoe Lumumba’s erfenis gemanipuleerd werd door politici, de media en de tijd zelf.

20:00 Lezing Kobena Mercer, ‘The Future in Ruins: Reflections on African Modernity’
Op welke manier vormt architectuur een skelet voor de toekomstvisie van een maatschappij? Door na te denken over aspecten van de postkoloniale miserie, zoals die in fotografie en film ingebed is, in het licht van Walter Benjamins concept van de ‘ruïne’, verkent deze voordracht de veranderende noties van moderniteit in de Afrikaanse context.

Kobena Mercer is een schrijver en criticus en woont in Londen. Hij is redacteur van ‘Pop Art and Vernacular Cultures, ‘Cosmopolitan Modernisms’ en ‘Discrepant Abstraction’, auteur van ‘Welcome to the Jungle: New Positions in Black Cultural Studies’ en een bekroonde ontvanger van de Clark Prize for Excellence in Arts Writing, gepresenteerd door Sterling and Francine Clark Art Institute. In aanwezigheid van Guy Tillim.

Dit programma werd gecureerd door Annett Busch en ondersteund door de Graham Foundation for Advanced Studies in the Fine Arts, Chicago, en deBuren.

Taal Engels

Locatie Extra City - Antwerpen-Noord, Tulpstraat 79, 2060 Antwerpen

Guy Tillim 06.09.2009—25.10.2009