The Nigger Who Dared Conquer The Sky

Filmprogramma en lezing door Balufu Bakupa-Kanyinda

23.10.2009, 18:30 — 22:30 Film

Samengesteld door Annett Busch

18:30  Juju Factory (film, 97 min, 2006)
20:00  The Nigger Who Dared Conquer The Sky (lecture in English)
22:00  We Too Walked On The Moon (film, 15 min, 2009)

De tentoonstelling 'Avenue Patrice Lumumba' wordt vergezeld door een serie evenementen onder de titel ‘Thinking Architecture’, inclusief lezingen door Kobena Mercer (UK) en filmmaker Balufu Bakupa-Kanyinda (DRC), alsook door een serie vertoningen die het nalatenschap van Lumumba onderzoeken.

De film ‘Juju Factory’ nodigt ons uit tot lezing van een gesloten net van referenties en allusies, namen en schimmen, herinneringen en nachtmerries. Met de hulp van de schrijver Congo Kongo leidt de filmmaker ons doorheen Matonge, een wijk in het zuiden van Brussel, genoemd naar een commercieel district in Kinshasa; de reis weekt beelden op die vragen om gelezen te worden. Het gezicht van Patrice Lumumba verschijnt in cross-fade onder de oppervlakte; het komt in beeld samen met de rijmen van jonge rappers; het kijkt terug vanaf de muur van de schrijver z’n appartement, ingekaderd als een waardevol souvenir. Een gefluisterde vraag echoot te midden van de herdenking: wat hebben we van onszelf gemaakt?

Balufu Bakupa-Kanyinda werkt sinds kort aan een nieuwe film over Patrice Lumumba. Eerder dan conventionele antwoorden te geven, keert hij terug naar de basisvragen: wie was Patrice Lumumba, wiens invloed voorbij de grenzen van Congo strekt? Waarom hebben de Verenigde Staten, België en ander westerse landen een dodelijke vijand van hem gemaakt? Waarom is hij een quasi-levende legende geworden in het verloop van zijn korte leven en carrière? De lezing is opgezet als een ‘productiekamer’: een conversatie tussen een filmmaker in de voorbereiding van een filmproductie over Lumumba en het publiek dat de rol van de raad van producers kan spelen.

Balufu Bakupa-Kanyinda is geboren op 30 oktober 1957 in Kinshasa en studeerde sociologie, geschiedenis en filosofie in Brussel, België. Hij beoefende cinema in Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS. Als een schrijver en dichter onderzocht en analyseerde hij Afrikaanse cinema. Sinds kort geeft hij ook les. In 2006/2007 werd hij uitgenodigd door de New York University om een lezing te geven aan de NYU-Ghana campus in Accra.

Dit programma werd gecureerd door Annett Busch en ondersteund door de Graham Foundation for Advanced Studies in the Fine Arts, Chicago, en deBuren.

Taal Engels

Locatie Extra City - Antwerpen-Noord, Tulpstraat 79, 2060 Antwerpen

Guy Tillim 06.09.2009—25.10.2009