Extra States: Nations in Liquidation

22.09 — 16.12.18

Groepstentoonstelling

Samengesteld door iLiana Fokianaki

Deelnemende kunstenaars Sven Augustijnen, Dora Budor, Chto Delat, Núria Güell, Goldin+Senneby, Femke Herregraven, Sanja Iveković, Sophie Jung, Metahaven, Kapwani Kiwanga, Nástio Mosquito, Trevor Paglen, Anton Vidokle & Pelin Tan. Voorwerpen uit Neutraal Moresnet en Bulkes, met trailer van 'Operation: Bulkes' (dir. Siniša Bosančić, 2021). Ruimtelijke installatie door Olivier Goethals

‘Extra States: Nations in Liquidation’ brengt artistieke projecten samen die de gangbare interpretatie van de staat kritisch benaderen, herformuleren of omzeilen. Hoe ervaren we de aanwezigheid van “de staat” binnen onze hedendaagse samenleving? Hoeveel effect en zeggenschap hebben “extra staten” (machtsformaties in de vorm van politieke ideologieën, multinationals en “boven-statelijke” structuren)? Waar staan we als burgers wanneer “extra staten” zoals de Europese Unie, Facebook of het Internationaal Monetair Fonds ons dagelijkse leven beïnvloeden?

De tentoonstelling - waarvan de titel is geïnspireerd op een hoofdstuk uit het profetische boek ‘What is Coming’ van H.G. Wells uit 1916 - onderzoekt de nabije toekomst van de internationale politiek, economie en burgermaatschappij, door de basisstructuren te ontrafelen die dit alles ondersteunen. Binnen de huidige omstandigheden, waarin enerzijds een doorgedreven kapitalisme de staatssoevereiniteit vermindert, en anderzijds de staat opnieuw opduikt binnen een nationalistische retoriek, stelt de tentoonstelling de vraag: wat vertegenwoordigt de traditionele staat vandaag? Welke werkelijke macht hebben staten nog om steden te besturen en vorm te geven?

In een poging het begrip “staatsschap” te actualiseren, kijkt de tentoonstelling voorbij de gebruikelijke betekenis van de staat, namelijk naar het “extra" in en boven de staat. ‘Extra States’ presenteert projecten die de weinig bekende of geheime activiteiten van overheidsinstanties onthullen. Andere werken tonen dan weer een artistieke positie ten opzichte van concepten als “staatsschap” of “nationaliteit” of onderzoeken socio-politieke bewegingen die bijdragen tot een emancipatorische burgermaatschappij.

Via uiteenlopende invalshoeken tracht deze tentoonstelling te komen tot een nieuwe “plattegrond” van opkomende en strijdende wereldorden en alternatieve of transnationale coalities. Deze “extra staten” definiëren niet alleen de staat als een politiek model, maar ook onze gelaagde “staat van zijn” in de wereld van vandaag.

Documentatie

- Download hier het script voor ‘You You Can Can Not Not Have Have Both’ van Sophie Jung

- CAHIER #4: Extra States
Verder onderzoek en een meer theoretische benadering van de notie van de staat kan je terugvinden in de CAHIER #4. Hierin worden de thema’s uit de tentoonstelling uitgediept en teksten gebundeld die verwijzen naar de staat, inclusief een speciale editie van e-flux Journal dat zijn tiende verjaardag viert. De teksten werden geselecteerd door curator iLiana Fokianaki in samenwerking met Anton Vidokle.
De Cahier is te koop aan de balie (aan 7,5 euro) of gratis te downloaden op onze website.
> Klik hier om de Cahier per e-mail te bestellen

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen