Nations are so last-century right?

Vier films over nieuwe staten

22.11.2018, 20:00 — 21:30 Film

Samengesteld door Anne Reijniers en Rob Jacobs

De natiestaat doet raar. In een wereld waar “extra staten” als Facebook en het Internationaal Monetair Fonds steeds meer invloed hebben lijkt de macht van de natie af te nemen. De nationalistische taal van vele opkomende partijen toont echter dat de natie nog levendig deel uitmaakt van onze politieke verbeelding. Wat is de invloed van de staat vandaag? En welke nieuwe wereldorden en alternatieve coalities staan ons te wachten?

Vier films, gemaakt in vier verschillende contexten, bevragen zowel de staat als politiek model, als onze gelaagde “staat van zijn” in de wereld vandaag.


Programma, start om 20:00:

One Two Three Four, Zhou Tao (2007-08, 3'33)
In een speelse kritiek op de mechanisatie en de militarisering van de werkplek voegt Zhou Tao gechoreografeerde chants samen die plaatsvinden in ochtendbijeenkomsten – een vorm van de presentielijst afwerken aan het begin van de werkdag – voor winkels en bedrijven in Sjanghai en Shenzhen.

Model Young Gestures, Hannah Bailliu (2018, 33')
Een Brits-Belgisch meisje bouwt aan haar huis in de afgelegen heuvels van zuidelijk Portugal waar ze opgroeide. Een groepje internationale studenten in Brussel traint de kunst van speechen en diplomatie om deel te nemen aan MUNs: Model United Nations, simulaties van UN conferenties. In de repetitiekamer, op onbegonnen land, ontkiemen de essentiële woorden en gestes.

Lumapit sa akin, paraiso, Stephanie Comilang (2017, 25')
Paraiso, een alziende dronegeest, wordt elke zondag naar het centrum van Hongkong geroepen waar Filipijnse seizoenarbeiders samenkomen en de vrouwen de openbare ruimte opeisen. In haar sciencefictiondocumentaire kijkt Stephanie Comilang naar sociale verbanden in het huidige tijdperk van economische migratie en moderne technologie.

Afronauts, Frances Bodomo (2014, 14')


EXTRA FIKA EETCAFÉ
Start je avond met een vegetarische maaltijd in Extra Fika!
Reserveren is aangeraden.
www.extrafika.be

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen

Extra States: Nations in Liquidation 22.09.2018—16.12.2018