STRT Kit #1

No blossom no moonlight

13.09 — 06.12.15

Groepstentoonstelling

Samengesteld door João Mourão & Luís Silva

Deelnemende kunstenaars Karolien Chromiak, Jane Coppin, Elise Eeraerts, Daan Gielis en Lore Van Roelen.

‘No blossom no moonlight’ is het eindmoment van de eerste STRT Kit, een project dat internationale ondersteuning biedt voor opkomende beeldende kunstenaars die gevestigd zijn in Antwerpen.
Georganiseerd door Studio Start in samenwerking met AIR Antwerpen en Extra City Kunsthal. Gecureerd door João Mourão & Luís Silva (co-directeurs van Kunsthalle Lissabon).


Vijf beloftevolle jonge beeldende kunstenaars werden geselecteerd voor dit internationale ontwikkelingsplatform. Naast het gebruik van een collectieve werk- en projectruimte ontmoetten ze gedurende een jaar internationale curatoren, kunstenaars en organisatoren en gaven tijdens een werkbezoek aan Beiroet een presentatie in Villa Fleming. Deze tentoonstelling toont nieuw werk van de vijf kunstenaars, beïnvloed door de ontmoetingen en ervaringen die dit jaar met zich meebracht.

Eerder dan zich als een thematische groepstentoonstelling te presenteren of de verschillende artistieke praktijken onder één verenigende narratieve koepel te willen samenbrengen en ze te simplificeren, tracht ‘No blossom no moonlight’ een tentoonstelling op te bouwen door te benoemen waartoe ze niet in staat is, en tegelijkertijd in te gaan op de kunstwerken door te onderzoeken wat ze niet zijn. De titel van de tentoonstelling geeft dit reeds aan door de bezoeker te informeren over wat hij alvast niet zal tegenkomen in de tentoonstellingsruimte. Dit idee van cureren als apophasis, of als een via negativa, presenteert zich zo als een zeer productief retorisch instrument. Het activeert – aan de hand van ideeën over de uitsluiting van gekende negatieven en een betoog van ontkenning – waar de tentoonstelling echt over gaat.

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen