Felicity Hammond

Remains in Development

25.01 — 01.03.20

Solotentoonstelling

Samengesteld door Eline Verstegen

Deelnemende kunstenaars Felicity Hammond

Voor haar eerste tentoonstelling in België brengt Hammond een aantal clusters van bestaande werken samen in een nieuwe constellatie. De drie groepen werken in ‘Remains in Development’ zijn enkele grootschalige fotocollages, sculpturale elementen en een “green screen” installatie.

Felicity Hammond verkent in haar werk de manieren waarop het stedelijke landschap wordt verbeeld. Hammond focust hierbij niet alleen op het fysieke uiterlijk van gebouwen, maar ook op hun sociale impact: voor wie zijn ze bedoeld en wie verdringen ze? In haar werk onderzoekt ze de complexe processen van stadsvernieuwing waarbij vaak buurten worden opgewaardeerd ten koste van de oorspronkelijke bewoners en bebouwing.

Waar Hammonds werk ons ook op wijst, is dat toekomstige eigendommen vaak worden verkocht en gekocht uitsluitend op basis van illustraties van architecturale voorstellen. Digitale, door computers gegenereerde en gemanipuleerde weergaven van de ontwikkelingsprojecten worden op diverse schaal getoond: in brochures, op websites en op grote reclameborden of -banners die de bouwwerven verhullen. Ze vertellen het verhaal van een levensstijl die op de site realiteit kan worden.

Hammond speelt doelgericht met de methodologieën die aan de basis liggen van dit architecturale “renderen”. Ze ondermijnt de beeldtaal, haalt details uit hun context, en doorprikt de illusies die deze digitale renders onvermijdelijk zijn. Hammond toont aan dat achter de verleidelijke reclames en digitaal gemanipuleerde foto’s van de vastgoedontwikkelingen, een grimmige realiteit schuilt. Waar het werk van Hammond op het eerste zicht misschien esthetisch lijkt, is het niet per se eenvoudig noch aangenaam vertoeven in haar archeologische site van de toekomst.


De tentoonstelling is een coproductie met C/O Berlin Foundation, Berlijn.

Documentatie

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen