The Group

Marcin Dudek

13.05 — 08.10.23

Solotentoonstelling

Samengesteld door Joachim Naudts

Kunsthal Extra City presenteert met trots de eerste institutionele solotentoonstelling in de Benelux van Marcin Dudek (PL, 1979). The Group brengt beeldend werk en installaties samen waarin massapsychologie en spektakel centraal staan. Het werk van Dudek is ontstaan vanuit zijn gewelddadige jeugd als hooligan. Het is doordrongen van vragen over veiligheid en geweld, over groepsdynamiek, over familie, maar vooral over onze drang om ergens bij te horen.

Dudek groeide op in de buitenwijken van Krakau in Polen, als kind van de tussengeneratie. Voetbalvandalisme bleek de ideale uitlaatklep voor jongeren die geprangd zaten tussen de nadagen van het communisme en de opkomst van het hyperkapitalisme. De straat was Dudeks huiskamer en al snel raakte hij opgeslorpt door de paramilitaire groep rond voetbalclub KS Cracovia. Daar vond hij een groepsidentiteit die de troosteloosheid van de grijze appartementsblokken oversteeg.

Dudek nam op 21-jarige leeftijd afscheid van die hechte broederschap en stortte zich met een enorme geestdrift op de kunst. Zijn werk leest als een voortdurende autobiografische dialoog met dat verleden en focust op de rituelen van zijn voormalige subcultuur. Met veel gevonden en hergebruikte materialen creëert hij installaties waar een duidelijke DIY-attitude van uitstraalt. De fysieke arbeid hoort bij zijn artistiek proces en vertrekt vaak van een obsessieve werkethiek. Terugkerende motieven zijn hoodies en bomberjacks – kledij die mensen in de buitenwereld angst inboezemt, maar paradoxaal genoeg ook een veilig samenhorigheidsgevoel kan oproepen. Ook Dudeks terugkerende gebruik van metaal en dranghekken deelt diezelfde tegenstrijdige emoties.

The Group brengt zeven complexe werken samen in de neogotische voormalige dominicanenkerk waarin Kunsthal Extra City gehuisvest is. Mede geaccentueerd door deze sacrale architectuur komt een veelheid aan thema’s naar boven: de menselijke hunkering naar geborgenheid, de structurele gelijkenissen tussen religie en voetbal, het de- en constructieve karakter van groepsdynamieken en de voortdurende menselijke drang naar spektakel.

Locatie Kunsthal Extra City - Kerk, Provinciestraat 112, 2018 Antwerpen