Heinz Emigholz

The Formative Years

17.09 — 31.10.10

Solotentoonstelling

Samengesteld door Anselm Franke

Deelnemende kunstenaars Heinz Emigholz

Heinz Emigholz is een Duitse filmmaker, acteur, kunstenaar, schrijver en producer, die consequent alle institutionele en artistieke grenzen overschrijdt. Vandaag geniet hij internationale erkenning voor zijn unieke filmportretten van gebouwen van architecten als Adolf Loos, Rudolph Schindler en Bruce Goff. Maar al in de jaren ‘70 speelde Emigholz een doorslaggevende rol in de internationale experimentele filmbeweging door zijn speels omgaan met tijd, ruimte en verhaalstructuur. Hij was een van de eerste kunstenaars die zijn films samen met tekeningen en notaboekjes presenteerde in de vorm van installaties.

The Formative Years is een door Emigholz geconcipieerde installatie met 8 films. Het is de ideale introductie tot een belangrijk oeuvre dat uniek is door de systematische verkenning van de taal en materie van het bewegende beeld. Het werk van Emigholz volgt een rigoureuze en hermetische interne logica die de conventionele communicatie en perceptie voortdurend op de proef stelt.

Het centrale thema van The Formative Years is de overgang en vertaling van tijd in ruimte. Vijf van de acht films bestaan uit duizenden foto’s van industriële en rurale landschappen die volgens een secuur berekende score gemonteerd zijn Ze verkennen de bewegingstaal van de camera en de relatie tussen echte en gesimuleerde tijd, tussen cinematografische en reële ruimte. Verder is er een film gebaseerd op Stéphane Mallarmé's gedicht “De demon van de analogie” en de essentiële serie THE BASIS OF MAKE-UP I-III opgebouwd uit eigen teksten, schetsen, tekeningen en gevonden materiaal zoals advertenties.

The Formative Years presenteert dit ensemble voor het eerst als een geïntegreerde installatie in een grote open ruimte. Elke film wordt in een loop getoond zodat de verschillende componenten parallel kunnen bekeken worden. Zo ontstaan er steeds nieuwe constellaties tussen de verschillende ritmische scores.

Bio: Heinz Emigholz (1948) werkt sinds 1973 als filmmaker, kunstenaar, schrijver en producer in Duitsland en de USA. In 1974 begon hij met zijn encyclopedische reeks tekeningen "The Basis of Make-Up". Hij heeft een groot aantal films, tentoonstellingen, retrospectieven, lezingen en publicaties op zijn naam staan. In 1984 begon hij aan de filmreeks "Photography and beyond".

In samenwerking met Arsenal – Institute for Film and Video Art, en met de steun van de German Federal Cultural Foundation & Goethe Institute Brussels.

Locatie Extra City - Antwerpen-Noord, Tulpstraat 79, 2060 Antwerpen