Valérie Mannaerts

Blood Flow

21.05 — 11.07.10

Solotentoonstelling

Samengesteld door Anselm Franke

Deelnemende kunstenaars Valérie Mannaerts

In haar tot op heden grootste solotentoonstelling in België, presenteert Valérie Mannaerts een nieuw ensemble sculpturen. De installatie doet denken aan een sculpturentuin die de hele tentoonstellingsruimte van Extra City omvat.

Valérie Mannaerts breidt in haar werk het medium van collage uit naar ruimtelijke objecten. Ze onderzoekt de fysionomische kwaliteiten van dingen en bevraagt de relatie tussen organische en anorganische vormen, de tegenwoordigheid en autonomie van objecten en de verhalen die erin weerklinken. Met diverse materialen als hout, brons, keramiek, textiel, verf, papier-maché en papier creëerde Mannaerts voor deze tentoonstelling hybride, weerbarstige en dubieuze vormen die enerzijds ontvankelijk zijn voor toevalligheden maar anderzijds toch duidelijk formeel zijn omschreven. Haar werk tast de grens af tussen beeld en object op een manier die herinnert aan de surrealisten en aan de feministische aandacht voor het materiële, de beeldcultuur, lichamelijkheid en vormen van bewustzijn.

De opstelling in Extra City betrekt de bezoeker in een fascinerende wereld waar, zoals in het theater, de scenografie de leiding neemt. En zoals acteurs met een gespleten bewustzijn het podium betreden, bestaan ook de werken in Mannaerts’ esthetische universum uit tegengestelde registers die artificiële en natuurlijke vormen omzetten in dynamische relaties. Dit proces uit zich in een spel van verhoudingen en vormen, lagen, motieven en verwrongen afmetingen, dat op het ene moment de tijd tot stilstand lijkt te brengen en op het andere ogenblik uitnodigt tot een imaginaire reis. Tussen de gedefinieerde en ongedefinieerde vorm, nabijheid en afstand, het ongewone en vertrouwde, ontstaat een unieke en eigenzinnig geformuleerde vormtaal die het werk van Mannaerts typeert.

Valérie Mannaerts (Brussel, 1974) woont en werkt in Brussel. Ze was artist in residence aan het ISCP New York (2008). Recent nam zij deel aan groepstentoonstellingen als Beaufort 03, Mu.Zee Oostende en op locatie (2009); The Thing (All that is solid melts into the air), M HKA Cultuursite Mechelen (2009); Un-Scene, Wiels, Brussel (2008). Recente solotentoonstellingen waren Wherefore the worm universe, Galerie Les Filles du Calvaire, Brussel (2008) en Experimental architecture, Etablissement d’en face, Brussel (2007). In december 2010 heeft Mannaerts een solotentoonstelling in de Appel, Amsterdam.

Een monografie wordt gepubliceerd in samenwerking met de Appel, Amsterdam, in januari 2011.

Locatie Extra City - Antwerpen-Noord, Tulpstraat 79, 2060 Antwerpen