Cross-examinations #4

Ultimate Substance: Anja Kirschner & David Panos

24.01 — 03.03.13

Groepstentoonstelling

Samengesteld door Mihnea Mircan

Deelnemende kunstenaars Anja Kirschner en David Panos

Ultimate Substance (2012) is een nieuwe video-installatie, gecoproduceerd door Extra City Kunsthal, waarin de kunstenaars aan de hand van referenties naar archeologie, filosofie, wiskunde en rituelen van de hypothese vertrekken dat het invoeren van een monetair systeem in het oude Griekenland een diepgaande cognitieve verschuiving met zich mee bracht die als sleutelmoment geldt voor de opkomst van de Westerse filosofie, wetenschap en de Griekse tragedie. De video wordt vergezeld van een installatie die bestaat uit stenen en een model van een platonisch lichaam. Samen verwijzen de drie elementen naar de scheiding van de fysieke en mentale activiteit die plaatsnam in het oude Griekenland bij de opkomst van de geldeconomie. Zoals Richard Seaford schrijft in de bijbehorende catalogus: “met de ongeziene alomtegenwoordigheid van (geslagen) geld, kon sociale macht niet enkel meer toegeschreven worden aan mensen, maar voornamelijk aan geld. Voor de eerste keer in de geschiedenis kon men systematische macht beschouwen als onpersoonlijk [...]”. De stap naar een ‘monetaire abstractie’ werd gevolgd door nieuwe ‘modi van abstract denken’, zoals pure aritmetica, pure geometrie en de abstracte regels van het (logische) denken.

Anja Kirschner en David Panos draaiden hun nieuwe stuk in en rond het Numismatisch Museum van Athene en Lavreotiki, een nabijgelegen mijn waar men het zilver delfde dat gebruikt werd voor het slaan van de munten die het ontstaan van de stadstaat Athene in de hand werkte. In tegenstelling tot het populaire beeld van de Acropolis, vormen deze mijngangen een omgekeerd beeld van de antieken. Na een eerste keer te zijn verlaten tijdens de Romeinse overheersing, werden ze opnieuw ontdekt in de 19de eeuw, wat Lavrio - hoofdzetel van de gemeente Lavreotiki - de eerste industriestad maakte van het moderne Griekenland. In 1970 werd de mijnindustrie er wederom ontmanteld. Vandaag huist er in de ruïnes van de mijn een educatief museum over mijngeschiedenis.

De gefragmenteerde structuur van de film onderzoekt, aan de hand van abrupte picturale quotes, nadrukkelijke ‘cuts’ en haast tastbare geluidsbewerkingen enerzijds hoe de verschillende elementen een geheel vormen doorheen de tijd, en anderzijds de impact van deze ondergrondse geschiedenis op ons hedendaagse inzicht in de verdeling tussen sensuele en abstracte vormen van kennis en ervaring. De kunstenaars brengen gechoreografeerde bewegingen van arbeid, geometrische bewijzen en archeologische en hedendaagse alledaagse objecten met elkaar in botsing als reflectie op de economie en de voorgeschiedenis van industriële arbeid. Daarbij slingeren ze steeds tussen beelden van het Griekenland uit de Oudheid en het huidige, door crisis bevangen Griekenland.

Compleet overzicht van het oeuvre van Kirschner & Panos

Naast Ultimate Substance zullen ook de video-installaties Living Truthfully Under Imaginary Circumstances (2011), The Empty Plan (2010), The last Days of Jack Sheppard (2009), Trail of the Spider (2008) en Polly II (2006) getoond worden. Dit maakt van deze tentoonstelling een compleet overzicht van het werk van deze kunstenaars.

Catalogus
In samenwerking met Secession (Wenen) werd er rond Ultimate Substance ook een catalogus uitgegeven in het Engels, Duits en Grieks met teksten door Richard Seaford en Anja Kirschner.

Anja Kirschner en David Panos
Anja Kirschner (*1977, Munchen) en David Panos (*1971, Athene) werken sinds 2006 als duo. Ze wonen en werken in Londen. In 2007 won Trail of the Spider de LAFVA Award. Kirschner & Panos werden in 2009 genomineerd voor de Jarman Award alvorens hem in 2011 te winnen met Living Truthfully Under Imaginary Circumstances. Recente solotentoonstellingen waren o.a.: Living Truthfully Under Imaginary Circumstances, Transmission Gallery, Glasgow (2012); The Projecting Stage, castillo/corrales, Paris (2011); The Empty Plan, Staatsgalerie Stuttgart and Kunsthalle Oslo (2011); The Last Days of Jack Sheppard, Chisenhale Gallery, London, CCA, Glasgow and Badischer Kunstverein, Karlsruhe (2009). Voor deze tentoonstelling was Ultimate Substance al te zien bij de coproducerende partners Secession (Wenen), Liverpool Biennial en NBK Berlin.

Ultimate Substance is een coproductie tussen Extra City Kunsthal, n.b.k., CentrePasquArt, Biel/Bienne met de steun van Liverpool Biennial, DERMERGON Daskalopoulos Foundation for Art and Culture en Arts Council England.

Download de tentoonstellingsgids hier.

Locatie Extra City - Antwerpen-Noord, Tulpstraat 79, 2060 Antwerpen