Allan Sekula & Noël Burch

The Forgotten Space

15.09 — 17.11.13

Solotentoonstelling

De cinema van Extra City Kunsthal wordt ingewijd door The Forgotten Space, een film van Allan Sekula en Noël Burch. In de film worden containers aan boord van schepen, aken, treinen en vrachtwagens gevolgd terwijl men luistert naar de verhalen van arbeiders, ingenieurs, planners, politici en zij die uitgesloten werden door de komst van het globale transportsysteem. De filmmakers bezochten boeren en dorpelingen die uit hun huizen gezet werden in Nederland en België, onderbetaalde vrachtwagenchauffeurs in Los Angeles en fabrieksarbeiders in China van wie het lage loon een fragiel sleutelelement is in de hele puzzel. En in Bilbao ontdekken ze de meest gesofisticeerde uiting van het geloof dat de maritieme economie, en de zee zelf, voorbijgestreefd is.

Verschillende soorten videomateriaal werden gebruikt: beschrijvend materiaal, interviews, beeldmateriaal uit archieven en clips uit oude films… Het resultaat is een essayistische visuele documentaire over één van de belangrijkste processen die ons vandaag beïnvloeden.

The Forgotten Space is gebaseerd op Sekula’s langetermijnproject Fish Story, waarin hij tracht te achterhalen en beschrijven hoe de hedendaagse maritieme wereld staat ten opzichte van de complexe symbolische erfenis van de zee.

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen