Sol Calero

ISLA

14.09 — 08.12.19

Solotentoonstelling

Samengesteld door Carla Donauer

Deelnemende kunstenaars Sol Calero

‘ISLA’ is de titel van Sol Calero’s eerste solotentoonstelling in België. Voor Kunsthal Extra City ontwikkelde Calero een nieuwe sculpturale installatie. Het paviljoen zoekt aansluiting met de architectuur van de voormalige wasserij waarin het zich bevindt. ‘ISLA’ is een structuur die “gebruikt” kan worden, met banken en stoelen om op te zitten en een platform om te beklimmen.

De installatie combineert elementen uit Calero’s vroegere ruimtelijke projecten, haar architecturale interventies en haar affiniteit met schilderkunst. Maar voor het eerst realiseert de kunstenares een paviljoen binnen in een tentoonstellingsruimte. Vormelijk doet de structuur denken aan het “verlatene”, aan deels ingestorte huizen of onafgewerkte gebouwen. De tentoonstellingsruimte is niet verwarmd, en dat contrasteert met het warme kleurenpalet dat Calero gebruikt; via deze tegenstelling presenteert het werk de heersende clichés over het Zuid-Amerikaanse continent. Door de stereotiepe Zuid-Amerikaanse beeldtaal zelf te gebruiken, visualiseert Calero het westerse, exotiserende verhaal. Het element “hitte” wordt gebruikt als een materiaal dat zijn eigen ruimte inneemt te midden van de andere ruimtelijke dimensies. De warmte (of de afwezigheid ervan) krijgt zo de fascinerende en verleidelijke kwaliteit van een sculptuur.

De ruwe textuur en samenstelling van het werk herinneren aan het verval van een leegstaand huis dat om een onbekende reden ooit werd verlaten. ‘ISLA’ bekijkt op een abstract niveau de verbanden tussen architectuur en socio-culturele structuren en hun (anti-)utopische aard. Op welke manier symboliseert architectuur de staat van een gemeenschap? ‘ISLA’ onderzoekt de symptomen van en de verbanden tussen sociale ontbinding en architecturaal verval. Met de kleurrijke en positieve beeldtaal van het werk, roept Calero de ruïne uit tot een symbool van kwetsbaarheid.

Mede mogelijk gemaakt dankzij de genereuze steun van het Goethe Institut.
Documentatie


- Interview met Sol Calero over 'ISLA', door Janine Meijer

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen