Ring of Animals

Young In Hong

18.02 — 21.05.23

Solotentoonstelling

Samengesteld door Zuzanna Rachowska

Ring of Animals is de eerste solotentoonstelling van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Young In Hong (Seoul, 1972) in België. Ze presenteert een integrale reeks nieuwe werken die samen een vergeten gemeenschappelijke ruimte activeren. Een ruimte die premoderne mensen als reëel beschouwden, een sacraal gebied waarin de geesten van levende organismen, waaronder dieren en mensen, konden communiceren via natuurlijke connecties en waarin ze verbonden waren door relaties van gelijkheid.

Hong werd geïnspireerd door het architecturale kader van de tentoonstellingsruimte, die is ondergebracht in een voormalig dominicanenklooster, en de nabijheid tot de Antwerpse Zoo, een van de oudste dierentuinen ter wereld (opgericht in 1843). De tentoonstelling suggereert een tussenruimte tussen de menselijke geest en de wereld van de natuur. Centraal staat een installatie schoenen, geweven uit stro, voor verschillende diersoorten. Met een traditionele Koreaanse techniek creëert Hong een mystieke dierenring – vandaar de titel van de tentoonstelling – met dieren die normaal geen gemeenschappelijke habitat delen: een giraf, kangoeroe, reiger, baby-olifant, gorilla en een beer. Paradoxaal genoeg roepen deze luchthartige voorwerpen gevoelens van schuld en angst op en onderstrepen ze de urgentie om meer zorg te dragen voor dieren. Een elektronische klankinstallatie waarin geluidsopnames uit de natuur zijn verwerkt, weerklinkt met tussenpozen in de ruimte. Dit creëert een betoverende atmosfeer en markeert een grens tussen het persoonlijke en het dierlijke.

Met deze tentoonstelling, die ook werken toont in de gangen naar de kapel, herstelt Hong de kapel in haar functie als een tegemoetkomende ruimte voor bescherming, maar ook voor reflectie over de onuitsprekelijke en onscheidbare band tussen mens en dier.

Productie van de kunstwerken gerealiseerd met steun van Korea Artist Prize Promotion Fund, SBS Foundation & National Museum of Modern and Contemporary Art, Korea

Met dank aan: Spike Island

Locatie Kunsthal Extra City - Kapel, Provinciestraat 112, 2018 Antwerpen

17.02.2023
19:00