On Monumental Silences

Een nieuw project door Ibrahim Mahama

27.01 — 04.03.18

Solotentoonstelling

Samengesteld door Antonia Alampi

Deelnemende kunstenaars Ibrahim Mahama

Veel monumenten en gedenktekens in de publieke ruimte sturen nog altijd boodschappen van racisme en blanke overheersing, waarvan sprake was in de koloniale tijd, de wereld in. Het roept vragen op over hoe we met dit erfgoed en met de geschiedenis die ermee verbonden is moeten omgaan. Moeten we er context bij voorzien om ze beter te kunnen kaderen of is het tijd om ook de andere kant te tonen van de verhalen die deze sculpturen vertellen en de mensen die ze representeren?

Ook de door Jean-Marie Hérain gemaakte sculptuur van Pater Constant De Deken die in Wilrijk staat, is omstreden. We zien de blanke, geklede missionaris met het kruis in de hand, uitrijzen boven een halfnaakte Afrikaanse slaaf, die in dankbaarheid voor hem lijkt neer te buigen – de knie van De Deken rust op zijn gebogen rug. De blanke man wordt hier voorgesteld als degene die beschaving brengt bij de zwarte inlandse bevolking. Het verhaal van het slachtoffer van de kolonisatie blijft ondertussen onzichtbaar in de publieke ruimte. Met ‘On Monumental Silences’ geeft kunstenaar Ibrahim Mahama (°1987, woont en werkt in Tamale, Ghana) dit slachtoffer een stem.

Het project is een eerste interventie binnen een samenwerking van Kunsthal Extra City en het Middelheimmuseum de komende drie jaar, waarbij de functie van monumenten in de stad vandaag kritisch wordt herbekeken. Ibrahim Mahama maakte van de sculptuur van De Deken een kopie in rubber – een materiaal dat de uitbuiting door Europa in de kolonies symboliseert. Deze wordt gepresenteerd in combinatie met een kopie in zachte klei die op 16 januari collectief vervormd en her-beeld werd tot een nieuw en toekomstig monument dat zich kritisch verhoudt tegenover het oorspronkelijke monument van Pater de Deken. De geschiedenis wordt daarmee een gegeven waarop ingegrepen kan worden.

Het project werd mogelijk gemaakt dankzij de genereuze steun van APALAZZOGALLERY, Brescia. Met dank aan AIR Antwerpen. Een samenwerking tussen Kunsthal Extra City en het Middelheimmuseum.

Documentatie

- 'Passen deze racistische en koloniale beelden nog in onze hedendaagse samenleving?', interview met Ibrahim Mahama door Janine Meijer

- 'Belgium Has a Racist Monuments Problem Too—Here’s How They’re Dealing With It. Ibrahim Mahama's latest exhibition asks what Europe should do with its colonial monuments', tekst door Naomi Rea op artnet (in het Engels)

- 'Operatie propere beelden. Kunsthal Extra City herwerkt fout standbeeld', in De Standaard

- 'Pater De Deken moet eraan geloven. Kunsthal Extra City laat publiek 'gedekoloniseerde' versie van omstreden beeld maken', in Gazet van Antwerpen

- 'Groen uitgeslagen monumenten kritisch (her)bekijken', interview met Ibrahim Mahama en Antonia Alampi in H ART 178

- 'Tijd voor nieuwe monumenten', door Marte Van Hassel en Stella Nyanchama in rekto:verso

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen