New Lovin

27.01 — 12.05.24

Solotentoonstelling

Samengesteld door Dagmar Dirkx

'New Lovin' is de eerste performatieve tentoonstelling van David Bernstein (US/EU, 1988) in een kunstinstelling in België. Het brengt drie verhaallijnen samen waarin menselijke verlangens naar dominantie en onderwerping de rode draad vormen. Tijdens meer dan dertig geplande performances activeert Bernstein de tentoongestelde objecten. Zo benadrukt hij het belang van fysieke nabijheid, rituelen en storytelling. Reserveer nu je plek om de performance tentoonstelling in zijn geheel te zien.

De tentoonstelling start bij Synagoga & Ecclesia. In dit middeleeuwse en antisemitische motief personifiëren twee vrouwen het jodendom en christendom. Terwijl Ecclesia triomfantelijk wordt afgebeeld, is Synagoga geblinddoekt en verslagen. Ze symboliseren de overwinning van het christendom op het jodendom. Vanuit een queer lens verbeeldt Bernstein de vrouwen in een lesbische BDSM-romance waarin Synagoga de kracht van haar onderdanige rol verkent.

Ook in het tweede luik onderzoekt Bernstein hoe machtsverhoudingen worden gesymboliseerd. Verspreid in de kapel liggen stukken watermeloen. Het fruit staat symbool voor de Palestijnse vrijheidsstrijd. Elk stuk is eigenlijk een houten spie die werd weggekapt om een boom te vellen. Ze symboliseren de systematische kap van olijfbomen door Israëli’s op Palestijnse grondgebieden. De kunstenaar reflecteert hier over het Jiddisch principe van doykeit, of ‘hier zijn’. Dit concept argumenteert dat we overal thuis zijn, ongeacht waar we leven. Het idee staat in contrast met het etnonationalisme en het geloof in een terugkeer naar een utopisch thuisland.

In New Lovin, het centrale maar gesloten altaarstuk, komen beide verhaallijnen samen. Enkel tijdens performances onthult Bernstein de verstopte blauwdrukken voor een nieuwe, utopische stad in België. Als oplossing voor het Belgische linguïstische vraagstuk zal Engels er de voertaal zijn. Ook zijn interculturele huwelijken er de absolute norm en 'combinationalisme' blijkt het ideologische doel.

Het centrale altaarstuk New Lovin wordt enkel geopend tijdens de performances die Bernstein zal uitvoeren. Reserveer een tijdslot en laat je meevoeren naar deze utopische stad. Bernstein zoekt er naar een nieuwe universele orde en kijkt daarbij kritisch naar tactieken van vestigingskolonialisme en strategieën uit Theodor Herzls zionistisch manifest.


Praktische informatie over de performances:

_

Kunstenaar David Bernstein combineert performance, beeldhouwkunst en schrijven om verhalen te vertellen door middel van objecten. Zijn projecten gaan over verschillende onderwerpen: psychologie, welzijn, fetisjisme en spiritualiteit. Naast zijn individuele praktijk, gaat hij verschillende samenwerkingen aan en bouwt hij mee aan een gemeenschap bij Shabbes 24/7 (Belgisch Joods diasporistisch queer collectief) en bij Level Five (Brusselse kunstenaarscoöperatie).

‘New Lovin’ is voorgesteld door gastcurator Dagmar Dirkx en kadert in het project New Voices, waarbij Kunsthal Extra City ruimte biedt aan verfrissende stemmen en nieuwe ideeën.

_

Met de genereuze ondersteuning van Stad Antwerpen, Vlaanderen, SD Worx, Knops Publishing, Vedett, Mondriaan Fonds

Locatie Kunsthal Extra City - Kapel, Provinciestraat 112, 2018 Antwerpen