Luke Fowler

The Nine Monads Of David Bell

12.10 — 16.12.07

Solotentoonstelling

Samengesteld door Anselm Franke

Deelnemende kunstenaars Luke Fowler

Luke Fowler presenteert "The Nine Monads Of David Bell" (2007). Luke Fowler leeft en werkt in Glasgow en werd bekend met zijn nauwkeurige en poëtische beschrijvingen van radicale sociale experimenten uit het verleden. Zo was het beroemde Scratch Orchestra van componist Cornelius Cardew het onderwerp van zijn film “Pilgrimage From Scattered Points” (2006).

De installatie van Fowler die hier wordt getoond, vertrekt van de film "What you see is where you’re at" (2001), een schets van de Kingsley Hall Community (Philadelphia Association 1965-1969). Kingsley Hall werd een baken in de antipsychiatrische beweging en verschafte een alternatief model voor de psychiatrische instelling, haalde erkende behandelingen onderuit en brak met de dokter versus patiënt hiërarchie. "The Nine Monads Of David Bell" focust op één van de bewoners van Kingsley Hall en verdiept zich in zijn wereld. David Bell was een wiskundige die in de jaren ’50 naar Londen verhuisde om er te werken als computer programmator. Na een niet nader verklaard accident in een nucleair bedrijf, werd Bell een patiënt van Dr. Leon Redler, een jonge Amerikaanse psychiater in Kingsley Hall. David Bells woorden, nochtans klinisch gekarakteriseerd als pure schizofrenie, werden in Kingsley Hall toch gewaardeerd en opgenomen. Deze opnames werden door Luke Fowler verweven door de bestaande geluidsopnames van de originele film "What you see is where you’re at" (2001) om zo "The Nine Monads Of David Bell" te realiseren.

De tentoonstelling van Luke Fowler werd mede mogelijk gemaakt dankzij de genereuze steun van The Modern Institute, Glasgow.

Locatie Extra City - Antwerpen-Noord, Tulpstraat 79, 2060 Antwerpen