Laure Prouvost

Wantee and Grand Ma's Dreams

05.04 — 25.05.14

Solotentoonstelling

Samengesteld door Mihnea Mircan

Deelnemende kunstenaars Laure Prouvost

Filmmaakster en installatiekunstenares Laure Prouvost (geb. 1978, Lille), winnares van de Turner Prize 2013, herdenkt de ruimte en functie van Extra City’s cinemazaal en creëert er een ‘dramaturgie’ van objecten en (bewegende en stilstaande) beelden die de gangbare regels van film screenings ontwricht. Het project zal zich tijdens Prouvosts residentie in AIR Antwerpen verder ontplooien. De ruimte zal ingenomen worden door steeds meer stemmen, licht, rekwisieten en sculpturale ingrepen die de cinema-ervaring vervolledigen, verstoren en verrijken. Met al deze verschillende attributen onderlijnt het project de interesse van de kunstenares in gelaagde vertellingen: verhalen worden verteld vanuit verschillende gezichtspunten en zijn doorweven met gebeurtenissen en mijmeringen, missers en drogredenen, vergeetachtigheid en improvisatie.

De eerste fase van het project brengt een scenografie met twee recente films, ‘Wantee’ (2013) en ‘Grand Ma’s Dreams’ (2013), die het vervlochten levensverhaal vertellen van de grootouders van de kunstenares. Via verwijzingen naar deze personen pikt het project de draad weer op van het verhaal dat zijn aanvang nam in de film ‘It, Heat, Hit’ (2011), door Prouvost gepresenteerd in de tentoonstelling ‘Museum of Speech’ in Extra City in 2011. In dit eerdere werk vertoont haar ‘conceptuele grootvader’, naar wie voortdurend wordt gezocht, gelijkenissen met John Latham, de Britse kunstenaar die Prouvost tijdens zijn laatste levensjaren assisteerde. In de twee recente films wordt het portret van dit afwezige karakter aanzienlijk complexer. De kunstenares keert terug naar het in verval geraakte huis van haar grootouders en ontrafelt daar de plot van grootvaders relatie tot het artistieke establishment en tot de sentimentele driehoek die hem verbindt met grootmoeder en het mysterieuze personage Wantee (aan wie erotisch gevormde theepotten zijn gewijd).

Op 14 juni gaat een tweede fase van het project in, nu onder de naam ‘From Wantee to Some Signs’.

In samenwerking met AIR Antwerpen, waar Laure Prouvost in de lente van 2014 in residentie verblijft. Gerealiseerd dankzij de genereuze steun van de Fondation Fernand Willame.

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen