Koenraad Dedobbeleer

The Desperate, Furiously Positive Striving of People Who Refuse to Be Dismissed

05.04 — 25.05.14

Solotentoonstelling

Samengesteld door Mihnea Mircan

Deelnemende kunstenaars Koenraad Dedobbeleer

Deze tentoonstelling brengt nieuwe en bestaande sculpturen van Koenraad Dedobbeleer (geb. 1975, Brussel) in combinatie met werken en reproducties van werken van kunstenaars, ontwerpers en architecten die zijn artistieke ontwikkeling mee hebben gevormd. Een verrassende scenografie met verschillende podia en sokkels brengt de processen aan het licht die de praktijk van Dedobbeleer kenmerken, maar ook de punten waarop deze in de kunstgeschiedenis zit verankerd, via affiniteit of afwijking, overeenkomst of wrijving. De installatie maakt geen uitgesproken onderscheid tussen de verschillende componenten, tussen eigen werk en dat van een ander, of tussen kunstwerk en document; de uiteenlopende objecten gaan eerder een inventieve interactie aan, die voorbij gaat aan de regels van betekenisgeving, eigenaarschap of museaal decorum.

De installatie schetst een samengesteld beeld van een ‘allegorie van sculptuur’: een conversatie, zowel tastbaar als abstract, over de recente geschiedenis en esthetische mogelijkheden van het medium beeldhouwkunst. Deze allegorische referentie plaatst de veelzijdige aard van het project – met zijn vloedgolf aan voetnoten, voorschriften en appendices – in een beeldtraditie die loopt van Andrea Pisano tot Gustav Klimt en verder, en die de specifieke manier waarop de beeldhouwer ziet en denkt, vormgeeft en modelleert, probeert vast te grijpen. Welke kenmerken bepalen wat hedendaagse sculptuur is? Waar ligt de scheidingslijn tussen materiële overwegingen, functionaliteit en esthetische waarde? Deze vragen, altijd aanwezig in Dedobbeleers werk, treden op de voorgrond en worden verweven in een allegorische dialoog – een gesprek tussen objecten, documenten en toeschouwers, modellen en ruimten, manieren van kijken en denken, constructie en deconstructie.

De tentoonstelling is een coproductie met GAK – Gesellschaft fur aktuelle kunst, Bremen, waar ze in een andere versie te zien zal zijn in de tweede helft van 2014. In het kader van de tentoonstelling wordt een editie gerealiseerd met de steun van Galerie Micheline Szwajcer, Antwerpen, Mai 36 Galerie, Zurich, en S.M.A.K., Gent.

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen