Are We Changing the World

Narcisse Tordoir, Colaborate Works

19.03 — 17.07.05

Groepstentoonstelling

Samengesteld door Wim Peeters

Deelnemende kunstenaars Carla Arocha (Ven/B), Alioune Bâ (Mali), James Beckett (ZA), Koen De Decker (B), Vincent Geyskens (B), Bruna Hautman (B), Bréhima Koné (Mali), David Neirings (B), Praneet Soi (Ind), Walter Swennen (B), Jan Van Imschoot (B)

Are We Changing the World is een project dat Narcisse Tordoirs pogingen samenvat om artistieke samenwerking te onderzoeken. Ten gevolge van de recente herintrede van kunst in de arena van sociale transformatie, draait de tentoonstelling om een reeks samenwerkingsverbanden die vanaf het jaar 2000 tot op heden gerealiseerd zijn. Verdergaand op deze samenwerkingen articuleert de tentoonstelling een onderzoek naar de schilderkunst als een vehikel voor experimenten in culturele dialogen. De artistieke activiteit van Narcisse Tordoir kan waarschijnlijk het duidelijkst verstaan worden, als we beginnen met schilderkunst te beschouwen als een specifieke en veelzijdige modus operandi. Sinds de verschijning van nieuwe media werd schilderkunst als een middel om gecodeerde beelden te produceren geadopteerd, gereproduceerd, uitgerekt en gestrekt over verschillende media heen. Wanneer we op Tordoirs uitgebreide notie van schilderkunst doorwerken, zouden we verleid worden om schilderkunst te beschouwen als een soort van systeemkaart voor onze hedendaagse digitale beeldeconomie. Schilderkunst wordt op die manier een potentieel broednest voor de articulatie van culturele geaardheden en hun transformaties in een 1:1 ratio.

Tordoirs artistieke carrière vangt in 1976 aan en vandaag staat die op het punt in nog een andere baan rond te draaien. De tentoonstelling is opgezet om de nauwe banden te demonstreren tussen Tordoirs directe sociale acties uit de jaren ’70, zijn onophoudelijke interesse in schilderkunst en zijn recentste werk dat Tordoir herpositioneert in het hart van verscheidene, complex politiek, economische en culturele realiteiten.

Locatie Extra City - Graansilo Kattendijkdok, Mexicostraat, Kattendijkdok, Kaai 44, 2030 Antwerpen