Allegory of the Cave Painting. The Other Way Around

Deel II

26.10.14 — 29.03.15

Groepstentoonstelling

Samengesteld door Mihnea Mircan

Deelnemende kunstenaars Pavel Büchler, Dan Graham, Hans van Houwelingen, Alon Levin, Ann Veronica Janssens, Michèle Matyn, Dóra Maurer, Ciprian Muresan, Navid Nuur, Miklós Onucsán, Erin Shirreff, Paola Yacoub

Deze groepstentoonstelling, in Extra City (tot 7 december 2014) en het Middelheimmuseum (tot 29 maart 2015), vertrekt van de prehistorische Gwion Gwion-grotschilderingen uit West-Australië. Recent werd ontdekt dat deze schilderingen ‘leven’: ze worden bewoond door rode bacteriën en zwarte schimmels die als ‘levende pigmenten’ de felle kleur voortdurend vernieuwen. De Gwion Gwion-schilderingen zijn dus zowel een spoor uit het verleden als dat ze nu worden gemaakt. De tentoonstelling brengt moderne en hedendaagse kunstenaars samen die een antwoord bieden op de vreemde materialiteit, betekenis en chronologie van deze schilderingen.

Deel I. Allegory of the Cave Painting
Extra City (20.09 — 07.12.2014)

Deel II. Allegory of the Cave Painting. The Other Way Around
Braempaviljoen, Middelheimmuseum (26.10.2014 — 29.03.2015)

Terwijl in Extra City de focus ligt op het denken over en het maken van beelden, de oorsprong van schilderkunst en de geboorte van kennis, staat in het Middelheimmuseum de verhouding tussen intimiteit en kennis in onze relatie tot kunstvoorwerpen centraal. 'Allegory of the Cave Painting. The Other Way Around', als tweede luik van de tentoonstelling in Extra City, brengt kunstwerken samen die in dialoog treden met kunstenaars uit de Middelheimcollectie, zoals Dan Graham, Ann Veronica Janssens en Medardo Rosso.


Boekpresentatie met een performance door Jeremiah Day en een film van Tacita Dean
18.03.2015, 20:00 in Cinema Zuid

Locatie Middelheimmuseum Antwerpen, Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen