Mona Vatamanu & Florin Tudor

All That Is Solid Melts Into Air

15.09 — 17.11.13

Groepstentoonstelling

Samengesteld door Mihnea Mircan

Deelnemende kunstenaars Mona Vatamanu & Florin Tudor

In hun eerste institutionele presentatie in België toont het Roemeense duo Mona Vatamanu en Florin Tudor een intrigerend ensemble van twee nieuwe films en een installatie. Het zijn complementaire elementen in een onderzoek naar ecologisch mismanagement, naar mensenrechten en wat recent gedoopt werd tot ‘non-mensenrechten’, en de apocalyptische verbeelding.

De installatie wordt een ‘arme’ kosmologie, een uit deeg opgetrokken representatie van het ons omringende universum, alsof het gebouwd werd door zij die alles verloren. De eerste video, All That Is Solid Melts Into Air, werd gefilmd op de Roemeense mijnsite van Rosia Montana. Een Canadese onderneming adverteert er haar plannen om goud en zeldzame metalen te delven via een overdreven optimistische public relations campagne. Die campagne staat echter in schril contrast met het beeldmateriaal waarop deze film is gebaseerd. De tweede film, The Unblinded, vertrekt van een rapport over een poging van de Roemeens-orthodoxe Kerk om een nationaal monopolie te bemachtigen op de productie van kaarsen, waardoor ze andere organisaties – waaronder één die zich inzet voor blinde personen – van hun enige inkomstenbron beroven.

Beide films laten zich enerzijds lezen als lokale casus, waarbij de symptomen en effecten van de democratische transitie in Roemenië worden onderzocht. Anderzijds belichten ze een universeel perspectief, waarbij ze dienen als symbolische representatie van de verwoesting die het milieu ondergaat en de aanhoudende economische oorlogen als contrapunt van de politieke slogans zoals de verantwoordelijkheid ten opzichte van onze planeet en minderbedeelden.

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen