White Cube

12.05.2022, 20:00 — 22:00 Film

De 'white cube' kennen we van kunsttempels in wereldsteden, en het vervreemdende effect is dan ook groot als er midden in een Congolese palmolieplantage eentje verrijst. Tegelijk vestigt het de aandacht op de onderbelichte connectie tussen kolonialisme en de kunstwereld, bijvoorbeeld via multinationals die maar wat graag als sponsor optreden voor Westerse musea.

Het kunstcentrum White Cube is onderdeel van een onorthodox plan van kunstenaar Renzo Martens om de lokale Congolese economie te versterken. Voormalige arbeiders van de plantage boetseren er beelden, die vervolgens in chocola worden gegoten en geëxposeerd in New York. Het geld dat de succesvolle tentoonstelling oplevert gebruiken de arbeiders, die doorgaans niet meer dan één dollar per dag verdienen, om land terug te kopen dat Unilever van hen confisqueerde.

In de tentoonstelling Made in X zijn twee uit hout en chocolade vervaardigde beelden te zien, gemaakt door de kunstenaars Djonga Bismar, Jérémie Mabiala en Cedart Tamasala, alle drie verbonden met de CATPC (Cercle d'Art des Travailleurs de Plantation Congolaise). Sinds 2014 werkt CATPC voor de internationale distributie van de beelden samen met de organisatie Human Activities, opgericht door kunstenaar Renzo Martens.

De documentaire 'White Cube' handelt over deze samenwerking en documenteert een poging om de welvaartstroom om te draaien en de privileges die verbonden zijn met de kunstwereld in te zetten voor echte verandering.

Na de screening van 'White Cube' is er een artist talk met Renzo Martens.

PRAKTISCHE INFO

Datum : donderdag 12 mei 2022

Uur: 20:00 - 22:00

Duurtijd film: 79 minuten

Taal film: Lingala, Frans, Engels (ondertiteling Engels)

Locatie: Kunsthal Extra City - Provinciestraat 112 - 2018 Antwerpen

Prijs: Inbegrepen bij aankoop van een regulier inkomticket.

Inschrijven kan via deze link.

Made in X blijft die dag tot 20:00 open, zodat je de tentoonstelling en het werk van de CATPC voor de screening kan zien.

Made in X 04.02.2022—29.05.2022