What’s In a Voice?

Lezing door Mladen Dolar

14.11.2008, 19:00 — 23:00 Lezing

Samengesteld door Anselm Franke

Lezing door de filosoof, cultuurtheoreticus en filmcriticus Mladen Dolar in het kader van de tentoonstelling Mother's Day van Smadar Dreyfus. Aansluitend gesprek tussen Mladen Dolar en Smadar Dreyfus, moderator Anselm Franke.

Uitgaande van de stem, 'dit zo gewone object en tegelijkertijd het meest raadselachtige, wanneer wij het proberen te begrijpen', neemt de lezing van Mladen Dolar (Maribor, 1951) ons mee op een reis langs de paradoxen van de stem, via verschillende cultuurhistorische momenten in de literatuur, film en beeldende kunst. Via de beroemde balkonscène uit Romeo en Julia en Samuel Beckett als voorloper van de moderne stem, voert Dolar ons naar het gebruik van de stem in hedendaagse artistieke praktijk, bijvoorbeeld in het werk van Valie Export en Smadar Dreyfus.

Onderweg volgen wij de verschillende stappen in zijn onderzoek naar de rol en functie van de stem door de eeuwen heen: via de notie van de akoesmatische stem, haar filosofische oorsprong, haar problematische relatie tot het lichaam, de stem als verstoorder van de klassieke indeling tussen de binnen- en buitenkant om tot slot te belanden bij het lot van de stem in het tijdperk van mechanische en digitale reproduceerbaarheid.

Taal Engels

Locatie Extra City - Antwerpen-Noord, Tulpstraat 79, 2060 Antwerpen

Smadar Dreyfus 13.09.2008—16.11.2008