The Corner Show #04 / voorstelling door Maatschappij Discordia

In het kader van de tentoonstelling 'The Corner Show'

25.11.2015 — 26.11.2015 Artistieke interventie

Woensdag 25 en donderdag 26 november 2015:

- 13:00 – 18:00 : open repetitie

- 20:30 : voorstelling

Gratis toegang

Nederlands gesproken

Gelieve te reserveren via [email protected]

Meer informatie: http://www.discordia.nl/ en http://www.detijd.be/

Maatschappij Discordia, één van de belangrijkste en meest invloedrijke theatercollectieven uit de Lage Landen, neemt deel aan ‘The Corner Show’ in Extra City. Sinds de vroege jaren 1980 introduceert Maatschappij Discordia een radicaal nieuwe manier van theater maken en een ongekende omgang met het repertoire van theaterteksten – van Shakespeare, Tsjechov tot Beckett. Uit de voorstellingen blijkt steeds een grote affiniteit met de beeldende kunsten en kennis van de kunstgeschiedenis.

Voor haar bijdrage aan ‘The Corner Show’ gaat Maatschappij Discordia gedurende twee dagen aan de slag in de tentoonstelling in Extra City. De 19de-eeuwse opera ‘De Stomme van Portici’ van de Franse toondichter Daniel François Esprit Auber, naar een libretto van August Eugène Scribe, vormt het uitgangspunt. Wanneer deze opera op 25 augustus 1830 ter gelegenheid van de 58e verjaardag van de Nederlandse koning Willem I in de Muntschouwburg te Brussel wordt opgevoerd, raken de gemoederen bij het publiek zodanig verhit dat er anti-Hollandse rellen uitbreken. De Belgische revolutie is een feit. De hoeksteen van de Belgische staat is gelegd.

Met ‘periakten’ brengt Maatschappij Discordia geen afgewerkte voorstelling: het voert het voorbereidende werk op dat aan elke voorstelling voorafgaat en dat zelden of nooit publiek wordt gemaakt. De uitkomst van de avond ligt open – naar analogie met ‘De Republiek’, een maandelijkse avond die Maatschappij Discordia samen met het bevriende gezelschap ’t Barre Land organiseert in De Balie in Amsterdam. Overdag worden de voorbereidingen getroffen, ’s avonds wordt er tijdens de voorstelling beslist wat er gebeurt.

In samenwerking met theatergezelschap De Tijd.

periakten

A) Hoeksteen (definitie)

1. bouwmateriaal van de samenleving (crypt.)

2. deel van een gebouw

3. fundament

4. grondbeginsel

5. grondsteen

B) Het is niet ongebruikelijk dat er aan toneelspelers gevraagd wordt: ‘wat doet u overdag?’. Een mogelijk antwoord luidt: ‘dan zitten we in een hoek en beoefenen dramaturgie.’

C) Dramaturgie (definitie)

Algemene term voor de leer van het drama, waarin zowel de universele of a-historische eigenschappen van het drama worden beschreven/bestudeerd als de unieke of historische aspecten ervan.

D) Sommige toneelspelers maken weleens decorstukken zoals de periakt, of een coulissenattribuut. Soms bakt er iemand (hoekige) koekjes.

E) Twee dagen bieden wij u de kans dit dagwerk van nabij mee te maken. In een tijdelijk archief bestuderen wij aspecten van het fundament van het moderne België: de afscheiding van Nederland. Onze bevindingen zullen we via een avondperformance met u delen.

Vrije toegang maar reservatie vereist via [email protected].

Taal Nederlands

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen

The Corner Show 13.09.2015—06.12.2015