United Screens for Palestine: Table Session met Dina Mimi

17.02.2024, 17:00 — 22:00 Screening

MORPHO en Kunsthal Extra City nodigen je van harte uit voor een vertoning van 3 kortfilms en diner ter ere van Dina Mimi op zaterdag 17 februari. Tijdens deze avond zal Dina haar videowerken voorstellen en toelichten in gesprek met de Brusselse filmmaker Reem Shilleh. Michelle Woods en Hafsa Elazzaoui zullen voor deze gelegenheid speciale gerechten bereiden om te proeven en te delen. Sadrie Alves zal uit solidariteit posters verkopen van Bulbul Collective.

Dina Mimi (1994, Palestina) is een beeldend kunstenaar en filmmaker die werkt en woont tussen Jeruzalem en Amsterdam. Met behulp van video, tekst, geluid en performance onderzoekt ze thema's over rouw, dood, herinnering en het koloniale verleden. Hierbij stelt ze vragen als: Hoe klinkt verdriet? Wat gebeurt er met het lichaam vóór het verdwijnt? Dina was deelnemer aan De Ateliers van 2020-2022. Haar werk was eerder te zien in België op Kunstenfestivaldesarts in 2021 en Kaaitheater in 2023. Ze staat op de shortlist van de Future Generation Art Prize 2024.

De filmvertoning maakt deel uit van United Screens for Palestine, een initiatief van een open collectief van programmeurs dat dient als platform voor inhoudelijke discussies en een oprechte verkenning van het historische narratief van Palestina.

Reserveer hier je tickets en doe een donatie! We stellen donaties voor van € 8, € 15 en € 30. De opbrengst gaat naar verschillende families en vrienden van de kunstenaar in Gaza. Het gesprek zal in het Engels zijn.


HET FILMPROGRAMMA

  • The Melancholy of this Useless Afternoon (2023, 11:25) onderzoekt de gedeelde gebaren tussen de vluchteling en de smokkelaar, en de manier waarop zij gezien worden. Verdeeld over twee hoofdstukken, suggereert het hoe de beweging van lichamen daden van dekolonisatie of wraak worden.

  • The Eyes that Never See (2021, 11:47) is een kortfilm die het verhaal vertelt van Ram(z)i, een eenzame man uit de arbeidersklasse die twee keer stierf. De film legt de obsessies bloot van een kolonistenstaat die voortdurend artefacten opgraaft om de geschiedenis uit te wissen en te herschrijven.
  • In order to Talk with the Dead (2018, 04:39) onderzoekt de relatie tussen Algerijnse "trofeeschedels" die door het Franse koloniale leger werden meegenomen en de blik van de museumbezoeker. De film verweeft archiefbeelden en scènes die de kunstenaar heeft gemaakt in de woestijn van jericho, het Musée de l'Homme en de catacombes in Parijs.


Taal Engels

Locatie MORPHO - Refter (via Kunsthal Extra City), Provinciestraat 112, 2018 Antwerpen