Stories, Yet Incompleted

Extra City op Art Brussels

20.04.2007 — 23.04.2007 Presentatie

Samengesteld door Cel Crabeels, Wouter Davidts, Ludo Mich (geselecteerd door Ulrike Lindmayr) en Danny Williams

Voor de stand op Art Brussel besloot Extra City elke dag een ander project te tonen. Extra City is begaan met de productie en presentatie van hedendaagse kunst alsook met internationale onderzoeksprojecten en publicaties. In deze geest worden de vier projecten gepresenteerd op Art Brussels als een ‘onvolledige serie’: schetsen van toekomstprojecten, reflecties over urbane contexten of voorstellen tot herdenking van kunst uit het verleden



Locatie
Art Brussels, stand 12F-09
Expo Brussel, Paleis 11 & 12
Belgiëplein 1, BE-1020 Brussel


Dag 1 | 20 april | Cel Crabeels

Op de eerste dag zal Cel Crabeels werk presenteren dat bestaat uit verschillende materialen en dat handelt over de installatie en destructie van een publieke sculptuur van Dan Graham. Deze sculptuur bevindt zich op het noordelijk-centraal gelegen Antwerpse Sint-Jansplein, nabij Extra City’s huidige locatie. Crabeels heeft de allegorische metamorfoses van Graham’s werk ‘Funhouse for Children’(1998), gedocumenteerd. Dit werk werd speciaal voor het Sint-Jansplein ontworpen, maar overleefde amper zijn plechtige opening. Het glazen paviljoen werd ernstig beschadigd en tijdens de restauratie werd het zelfs onherstelbaar verwoest. De kapotte overblijfselen van deze minimalistische constructie werden verwijderd en naderhand heropgebouwd op het groene grasveld van het Middelheimmuseum. De context van het drukke stadsplein is veranderd naar die van een idyllisch museum. ‘Funhouse’ is een ander werk geworden. Het draagt zelfs een andere titel: ‘Belgian Fun’.

Dag 2 | 21april | Wouter Davidts

De volgende dag presenteert Wouter Davidts, architect en auteur van ‘Bouwen voor de Kunst?’(A&S/books, 2006), een schets voor een tentoonstelling die binnenkort in Extra City te zien is. Onder de werktitel ‘Beginners and Begetters’bereidt Davidts een tweede presentatie voor in de recent opgestarte serie ‘Thinking Architecture’, die op 28 juni opent. Vertrekkende vanuit een ongerealiseerd project uit 1955 voor een Kunstmuseum in Antwerpen door de Belgische architect François Jamagne, gepubliceerd in het legendarische boek ‘Megastructure. Urban Futures of the Recent Past’(Harper & Row, 1976) door de Britse architectuurhistoricus en -criticus Reyner Banham, zal Davidts een kritische reflectie geven over de infrastructuur voor instituties en musea voor hedendaagse kunst in het na-oorlogse Vlaanderen.

Dit obscure maar in Banhams woorden ‘opmerkelijk toekomstgericht project’door Jamagne is slechts één van de vele structuren waarover architecten en hooggeplaatsten in musea dagdromen om de immer trieste en arme architecturale conditie van hun instituut op te lossen. Te wijten aan de meest uiteenlopende redenen waren vele van deze projecten gedoemd om fictief en onbekend voor het publiek te blijven. Door een historische cartografie van de veelzijdige visionaire projecten van het recente verleden te presenteren, wil de tentoonstelling een discussie teweegbrengen over de toekomstige rol en betekenis van architectuur in het Vlaamse landschap van kunstinstituten.

Dag 3 | 22april | Ludo Mich

Op de derde dag heeft Extra City de curator Ulrike Lindmayr uitgenodigd om het werk van een in Antwerpen gevestigde artiest te presenteren. Lindmayr koos Ludo Mich, een filmmaker, performer en artiest van de fluxus-beweging, wiens werk een belangrijke inspiratiebron is voor de jongere Antwerpse kunstscène. Ludo Mich is bekend om zijn serie experimentele films uit de jaren ‘60 en ‘70 - wispelturige bewerkingen van science fiction en Griekse mythes, massale naaktheid, zelfgemaakte soundtracks van prehistorisch gebrul, cassettespelers met delay, Afrikaanse poëzie, ontstemde gitaren, glas, elastiek en meer. Dezer dagen performt Ludo Mich samen met onder andere Hacky Pack Sac Sac en de twee hyperactieve Antwerpse kunstenaars Dennis Tyfus en Vaast Colson. Op de Brusselse kunstbeurs zal Extra City drie films vertonen: ‘Saturnus’(1972), ‘Lysistrata’(1976) en ‘Multi D: 2D’(1982).

Dag 4 | 23 april | Danny Williams

De laatste dag houdt Extra City vrij voor een exclusieve voorvertoning van de films van Danny Williams, wiens werk deel zal uitmaken van een grotere reeks vertoningen door Extra City en MuHKA_media in de herfst van 2007, in onderzoek naar netwerken en genres in de ondergrondse en experimentele film doorheen en voorbij Europa. De eerste serie genaamd ‘Underground/Overseas’zal door Marc Siegel gecureerd worden samen met ‘the Friends of the German Cinematheque’, die de wereldpremière van Danny Williams’films vertoonden tijdens de Forum Expanded sectie van het Berlin International Film Festivaleerder dit jaar. Williams begon zijn carrière als fotograaf en filmmonteur voor hij een liefhebber en medewerker van Andy Warhol werd in 1965. Sinds Williams in 1966 verdween, zijn zowel zijn betekenisvolle bijdragen tot de esthetiek van The Factory als zijn volstrekt unieke films vergeten geraakt. De onlangs ontdekte twintigtal films die Danny Williams gedurende zijn korte aanwezigheid in The Factory gemaakt heeft, tonen in vertrouwelijke sfeer Warhol en zijn Superstars tijdens hun dagelijkse bezigheden van kunst maken en feesten.