Roee Rosen over Justine Frank

14.02.2009, 17:00 — 21:00 Lezing

Een lezing in samenhang met de tentoonstelling 'Justine Frank (1900-1943): A Retrospective' door Roee Rosen.

Roee Rosens schilderijen, films en teksten zijn bekend geworden wegens hun historische en theologische bewustzijn, literaire verbeelding en psychologische ambitie. Zijn werk verwijst naar de representatie van geschiedenis, de politieke economie van het geheugen en de identiteitspolitiek, door veelal de spanning tussen trauma, horror, humor en waarheid op te zoeken. Eén van Rosens recente projecten is Justine Frank, een fictionele, surrealistische artiest, die zogenaamd in 1900 in Antwerpen geboren en in 1943 in Tel Aviv gestorven is.

Rosen riep Justine Franks biografie en haar volledige oeuvre als artiest in het leven en schreef de roman Sweet Sweat in haar naam. Het nam vijf jaar in beslag om dit uitzonderlijk brede project te voltooien. Sinds kort is the werk te bezichtigen in Extra City. In zijn begeleidende lezing zal Roee Rosen sommige motieven overschouwen die in het kunstwerk en de pornografische teksten van Justine Frank te vinden zijn. Dit doet hij aan de hand van vergelijkende reflecties over de Pools-Joodse Messiah, Jacob Frank en de Franse denker George Bataille.

Rosen werd geboren in 1963 in Rehovot, Israel en behaalde diploma’s in de School of Visual Arts en het Hunter College, beide in New York. Momenteel woont hij in Israël, waar hij kunst en kunstgeschiedenis doceert aan de Bezalel Academy of Art en het Beit Berl College.

Taal Engels

Locatie Extra City - Antwerpen-Noord, Tulpstraat 79, 2060 Antwerpen

Roee Rosen 09.01.2009—08.03.2009