Rights of Nature

Heidi Ballet, Dorine van Meel & Sami El-Enany

15.10.2022, 15:00 — 17:30 Gesprek & performance

Georganiseerd door SLARG en Kunsthal Extra City

Op 15 oktober nodigen we je graag uit voor Rights of Nature, een tweedaags multidisciplinair programma van SLARG, in nauwe samenwerking met Klimaatfestival Antwerpen, FOMU, Curatorial Studies KASK Gent en Kunsthal Extra City. Rights of Nature onderzoekt de rol van recht, filosofie en kunst in relatie tot "rechten van de natuur". Het brengt verschillende vormen van onderzoek samen en vertaalt dit naar een breed publiek. In Kunsthal Extra City zullen we in het kader van Rights of Nature twee evenementen huisvesten.

→ Beide activiteiten zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Registreer je hier.


'Curating with the planet, hydrofeminism and other approaches'
Een lezing door Heidi Ballet
Tussen 15:00 - 16:00



In haar lezing vertelt curator Heidi Ballet over hoe water nieuwe perspectieven biedt in de praktijk van curatoren. Water wordt hier in geografische zin gezien, door een hernieuwde focus op oceanen als een belangrijk territorium, en in ecologische zin, door water te benaderen als materie die gedeeld en gerecycleerd wordt tussen mens en milieu, zoals het hydrofeminisme stelt. Heidi Ballet is curator bij DE SINGEL in Antwerpen. Ze cureerde onder meer Beaufort 2021, Beaufort 2018 en LIAF 2017 in Lofoten (Noorwegen). Klik hier voor meer info.


'Silent Echoes'
Video- en performancestuk van Dorine van Meel en Sami El-Enany

Tussen 16:30 - 17:30

Silent Echoes is een video- en performancestuk ontwikkeld door de Nederlandse kunstenaar Dorine van Meel in samenwerking met geluidskunstenaar Sami El-Enany. Het project omvat poëtische en muzikale bijdragen van kunstenaars, schrijvers, zangers Khairani Barokka, Jamaica Heolimeleikalani Osorio, Serie Barford, Ucetōt Lorok en Dorine van Meel. Het werk is een gezamenlijke inspanning en ontwikkelt zich in de loop van de tijd op verschillende platforms, waarbij bijdragen worden verzameld.

Silent Echoes gaat in op de klimaatcrisis door middel van verschillende poëtische bijdragen geschreven door dichters, activisten en zangers die afkomstig zijn van verschillende eilanden in de Stille Oceaan. Elk gedicht of lied belicht verschillende manieren waarop de klimaatcrisis zich op deze eilanden ontvouwt door de werking van (neo-)kolonialistische praktijken, vroeger en nu. Of het nu is door de vergiftiging van het water door de aanwezigheid van militaire overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog, door het kappen van de oorspronkelijke bossen en het aanplanten van eindeloze velden met palmbomen voor de productie van palmolie, vanwege de onderdrukking van de taal en cultuur van de inheemse bevolking door de koloniale kolonisten of vanwege de kernproeven die op de atollen werden uitgevoerd zonder enige acht te slaan op de mensen die daar woonden.

Hoezeer deze gedichten en liederen ook rouwen om het verlies van mensenlevens – in al zijn vormen, ze spreken ook over verzet, uithoudingsvermogen en samenwonen en bieden een hoopvol beeld voor onze wereld in het licht van een donker heden en een onzekere toekomst. Klik hier voor meer info.

Locatie Kunsthal Extra City - Kerk, Provinciestraat 112, 2018 Antwerpen