Realities

Lezing door Mark Jarzombek en performance door Adrien Tirtiaux

14.11.2013, 18:00 — 22:00 Lezing

Artiesten: Adrien Tirtiaux, Maarten Delbeke en Mark Jarzombek

Mark Jarzombek: De Kantiaanse Stad

Wij zien onszelf als modernen, als zij die grenzen van kennis verleggen en als gesterkt door onze capaciteit om de wereld te herdenken en te herschapen. Architectuur en stadsplanning zijn doordrongen van een zichzelf promotend optimisme. Maar als dit ook maar gedeeltelijk waar zou zijn, zouden onze steden en gebouwen dan niet enorm verschillen (en beter zijn)? Op een bepaalde manier, als we denken over de toekomst door de lens van ‘het vandaag’, zijn we een zelflimiterende wereld aan het bouwen. In deze lezing zal Mark Jarzombek de filosofie van Immanuel Kant bespreken en speculeren over hoe de Kantiaanse stad er zou uit zien. Het uitgangspunt hierbij is dat als we de filosofie als een basis voor ontwerp nemen (met Kant als slechts één voorbeeld), we een moderne tijd kunnen zien die erg verschillende is van onze eigen tijd en op deze manier architectuur uit kunnen dagen om haar visie uit te breiden via andere wegen.

MATERIËLE INTERVENTIE

Adrien Tirtiaux (BE)

De herdistributie van middelen en de zoektocht naar alternatieve vormen van groei staan centraal binnen de architecturale en stedenbouwkundige opvatting van Luc Deleu - T.O.P. office. Toujours Plus Haut (2008-2013), een materiële interventie van Adrien Tirtiaux, bekritiseert vanuit eenzelfde optiek de bouwzucht onder het kapitalisme. Het model simuleert de wedren om de hoogste toren als een eindeloos spel van middelen en doelen dat zijn echo vindt in drie aparte doch gerelateerde velden: de conceptuele kunst van de jaren zestig en zeventig; de architectuurhistorische schema's van Le Corbusier; en het ideologisch onderscheid tussen wetenschappelijk en "materieel" denken zoals beschreven door Claude Lévi-Strauss.

Na de lezing van Mark Jarzombek zullen Jarzombek en Adrien Tirtiaux in gesprek gaan met Maarten Delbeke.

***

Mark Jarzombek (US) is professor Geschiedenis en Theorie van de Architectuur en Associate Dean aan MIT’s School of Architecture and Planning. Hij doceert in het History Theory Criticism Program (HTC) van het Department of Architecture. Jarzombek doceert aan het MIT sinds 1995, en werkt aan verscheidene historische onderwerpen van renaissance tot modernisme. Jarzombek haalde zijn diploma Architectuur in 1980 aan de Eidgenössische Technische Hochschule en zijn doctoraat aan het MIT in 1986. Hij was lid van CASVA (1985), Post-doctoral Resident Fellow in het J. Paul Getty Center for the History of Humanities and Art in Santa Monica, California (1986). Hij was ook lid van het Institute for Advanced Study in Princeton, NJ (1993), in het Canadian Center for Architecture (2001) en in het Sterling and Francine Clark Art Institute (2005). Hij werkte uitgebreid rond kunst uit de negentiende en twintigste eeuw, en rond de geschiedenis en theorie van de architectuur. Hij publiceerde verschillende boeken, waaronder A Global History of Architecture (Wiley Press, 2006), met co-auteur Vikram Prakash en illustrator Francis D.K. Ching. Hij is de auteur van Architecture of First Societies: A Global Perspective (via Wiley Press, 2013).

Adrien Tirtiaux (BE) is een kunstenaar die werkt vanuit Antwerpen en Wenen. Hij studeerde bouwkunde aan de UC Louvain-La-Neuve en beeldhouwkunst en performance aan de Akademie der bildenden Künste in Wenen. In 2010 richtte hij mee de tentoonstelling en het residentieprogramma HOTEL CHARLEROI op, dat de stad Charleroi verkent als een reliek van moderne en industriële cultuur. Tirtiaux’ recente tentoonstellingen zijn: Malmö Konsthal in Malmö (2013); Wiels in Brussel (2013); BOZAR in Brussel (2013); Lokaal 01 in Antwerpen (2013); Villa Merkel in Esslingen am Neckar (2012, solo); Stroom Den Haag in Den Haag (2012); Kunst Halle Sankt Gallen (2011); Secession in Wenen (2010); Manifesta 7 (2008).

Toegang is gratis, maar uw registratie wordt op prijs gesteld: [email protected].

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen

Luc Deleu - T.O.P. office 15.09.2013—17.11.2013