Opening Ancestral Clouds Ancestral Claims

+ Clara Spilliaert & Hussein Shikha in Periphery

10.05.2024, 19:00 — 23:00 Opening

Op vrijdag 10 mei viert Kunsthal Extra City haar 100ste tentoonstelling met de feestelijke opening van 'Ancestral Clouds Ancestral Claims' van Denise Ferreira da Silva & Arjuna Neuman. Ook 'Periphery' is toe aan een update: we huldigen Juana’s Dream in, een nieuw semi-permanent werk van Clara Spilliaert, en voegen Garden of Eden van Hussein Shikha toe.

Van harte welkom voor een avond vol kunst en cultuur.


Denise Ferreira da Silva en Arjuna Neuman - Ancestral Clouds Ancestral Claims

Met trots openen we de eerste tentoonstelling in België van het internationaal gerenommeerde kunstenaarsduo Denise Ferreira da Silva en Arjuna Neuman. Met vier videowerken nemen ze je mee op een poëtische verkenning van "Elemental Cinema", waarbij ze de onderlinge verbondenheid van water, lucht, vuur en aarde onderzoeken. Hun nieuwste en meest ambitieuze film tot nu toe, Ancestral Clouds Ancestral Claims (2023) focust op het element lucht. Centraal staan reizende winden van de Sahara tot de Amazone en langs de kust van de Stille Oceaan.

Hun werk belicht op een zintuiglijke manier thema's als kolonialisme, kapitalisme en imperiale onrechtvaardigheid en biedt een multiperspectivistische kijk op de wereld. De screenings worden afwisselend getoond met Nederlandse en Engelse ondertiteling.


Clara Spilliaert - Juana’s Dream & Hussein Shikha - Garden of Eden

Na enkele maanden van voorbereiding kunnen we nu eindelijk ook Juana’s Dream (2024) van Clara Spilliaert inhuldigen. Voor 'Periphery' maakte ze een site-specific glasinstallatie die een dialoog aangaat met een bestaand glasraam in Extra City. Spilliaert liet zich inspireren door de legende van Juana de Aza, de moeder van de stichter van de Dominicaanse Orde, Sint Dominicus.

Geïntrigeerd door het verhaal van deze vrouwelijke figuur creëerde de kunstenares een poëtische, contemplatieve installatie die focust op verbanden tussen gender en spiritualiteit, de menselijke relatie tot de natuur en de rol van symboliek in de vorming van individuele en collectieve identiteit.

Clara Spilliaert is aanwezig op de openingsavond en geeft om 20:50 uur een korte introductie over haar nieuwste werk in Kunsthal Extra City.

Ook het werk Garden of Eden (2023) is een nieuwe toevoeging in 'Periphery'. Dit tapijtwerk van Hussein Shikha was gecreëerd voor de tentoonstelling 'Carpetland. Critical Tapestries.' en krijgt nu een meer permanente plek in Kunsthal Extra City.

'Periphery' is een traag evoluerende project waarbij de kunsthal samenwerkt met kunstenaars om haar niet-neutrale locatie te bevragen, activeren en onderzoeken.


David Bernstein - New Lovin

10, 11 en 12 mei zijn ook de allerlaatste kansen om de tentoonstelling en performance 'New Lovin' van David Bernstein mee te pikken. Tijdens de opening van onze nieuwe tentoonstelling zijn er enkel nog plaatsen om 20u30, reserveer dus tijdig hier!

Met zijn intrigerende performances onderzoekt Bernstein de complexiteit van menselijke verlangens naar dominantie en onderwerping. De performances zijn Engelstalig en duren ongeveer 40 minuten. De plaatsen zijn beperkt tot 10 personen per slot.


Marianne Vierø - Flesh, or the Colour of Any Other Object

Bij onze buren MORPHO presenteert Marianne Vierø haar solotentoonstelling 'Flesh, or the Colour of Any Other Object'. De tentoonstelling bestaat uit drie groepen werken, die elk de beeldhouwkunst onderzoeken in relatie tot tijdelijkheid, met behulp van was, aluminium en fotogrammen.


___


HET PROGRAMMA

19:00: Publieke opening
& eerste vertoning Ancestral Clouds Ancestral Claims (Nederlandse ondertitels)

19:30: Performance New Lovin - David Bernstein (kapel, volzet)

20:00: Bedankmoment en kennismaking met de kunstenaars (tuin of café)
& tweede vertoning Ancestral Clouds Ancestral Claims (Engelse ondertitels)

20:30: Performance New Lovin - David Bernstein (kapel, nog enkele plaatsen)

20:50: Q&A met Clara Spilliaert en curator Zuzanna Rachowska (kerk)

21:00: Rondleiding door Marianne Vierø in haar solotentoonstelling (in de refter van Morpho, voorbij de tuin)
& derde vertoning Ancestral Clouds Ancestral Claims (Nederlandse ondertitels)

22:00: Vierde vertoning Ancestral Clouds Ancestral Claims (Engelse ondertitels)

23:00: Deuren sluiten

___

Gratis toegang.

Locatie Kunsthal Extra City, Provinciestraat 112, 2018 Antwerpen

Periphery 07.05.2021—31.12.2023

Ancestral Clouds Ancestral Claims 11.05.2024—15.09.2024