NICC Talk: Fair Practice

een talk met Céline Mathieu & Kunstenpunt

07.04.2023, 19:00 — 23:00 Gesprek

Georganiseerd door NICC & Kunsthal Extra City

NICC & Kunsthal Extra City nodigen je op vrijdag 7 april uit voor een NICC Talk over fair practice.
Deze talk is voortgevloeid uit de werkgroep 'Leven als een kunstenaar'.

Tijdens het event neemt Céline Mathieu het woord om over haar artistieke praktijk in relatie tot fair practice te spreken. In haar artist talk Parameters - die ze in het Engels zal geven - vertelt Céline over haar onderzoek Conditions for Raw Materials waarin ze bestudeert hoe je tentoonstellingen kan maken zonder opslagruimte en een bewustzijn omtrent de levensduur van materialen voor en na de tentoonstelling. Daarnaast streeft CDFRM naar speelse transparantie rond de financiële omstandigheden van kunstenaars (honoraria, productiebudgetten e.a.) en het gebruik van fictie als instrument om tentoonstellingen te archiveren. Leven en werk lopen voortdurend in elkaar over, de kunstenaar leeft tussen steden vanuit enkele handtassen en werkt aan conceptuele en zintuiglijke installaties die audio, geur, tekst, performance en verschillende materialen omvatten.

Vervolgens komt Kunstenpunt de gesprekstool rond fair pay voorstellen. Wat is fair?sensibiliseert voor eerlijk samenwerken binnen de beeldende kunst, zoals:

  • correct vergoeden,
  • het voorzien van een veilige en inclusieve werkomgeving,
  • transparantie over informatie en verwachtingen,
  • elkaar kansen geven om te leren en te groeien, om in vertrouwen te kunnen samenwerken.

Werken in de sector werd lang gekenmerkt door machtsrelaties, uitbuiting en onderlinge concurrentie. Dat werd vaak goedgepraat met argumenten als “kunstenaars werken uit passie en niet voor geld”, “de uitnodiging draagt bij aan je zichtbaarheid en reputatie” en “andere kunstenaars zullen onze voorwaarden wél aanvaarden”. De omslag naar eerlijk samenwerken wordt nu gemaakt.

Wat is fair?’ Bestaat uit 20 cases, die met een titel en trefwoorden worden omschreven. In elke case worden andere spelers en aspecten uit de beeldende kunst betrokken zoals onderzoek, creatie, presentatie, publiekswerking en verkoop. Met dit spel word je bewust van wat fair is of niet door je mening te geven over een case, naar anderen te luisteren en er met elkaar over te praten.

Plaatsen voor deelname zijn beperkt. Vergeet je dus zeker niet in te schrijven via [email protected]!

Locatie Kunsthal Extra City, Provinciestraat 112, 2018 Antwerpen