Help bij het maken van een Namda tapijt

Een co-creatie met Saiqa Ejaz

11.08.2023, 10:30 — 16:00 

Op vrijdag 11 augustus maakt kunstenaar Saiqa Ejaz in onze kapel een Namda tapijt en ben je van harte welkom om te helpen bij het creatieproces. Sluit aan vanaf 10:30 om te kijken, leren en deel te nemen.

Namda zijn handgevilte en geborduurde tapijten waarvan het handwerk zijn oorsprong vindt in de regio Kasjmir in Pakistan. Bij het maken van een Namda wordt een vilttechniek toegepast waarbij wolvezels worden geklopt en opgeschud met een rieten punja (kam). Vervolgens wordt de wol in lagen gelegd, gematteerd en platgedrukt. Er worden minimaal drie lagen gemaakt waarbij elke laag apart wordt uitgespreid, besprenkeld met zeepwater en aangedrukt om de vezels in elkaar te laten grijpen. Na het voltooien van het proces wordt de Namda versierd met geborduurde motieven.

In de jaren 80 bereikte het handwerk haar hoogtepunt in termen van werk en productiviteit. Vandaag de dag is het echter een verborgen deel geworden van de oude straten van Pakistan en hebben de mensen uit de regio geen idee over hun culturele erfelijke ambacht. Als onderdeel van haar kunstpraktijk voerde Ejaz onderzoek naar het traditionele handwerk met als doel nieuw leven in de Namda te blazen en zijn schoonheid opnieuw aan de wereld te introduceren.

Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met Doek vzw. Het tapijt dat tijdens deze activiteit in co-creatie met Saiqa Ejaz wordt gemaakt, zal in het najaar getoond worden in een tentoonstelling. Meer informatie hierover volgt nog.


PRAKTISCHE INFORMATIE

Vrijdag 11 augustus van 10:30 tot 16:00
In de kapel van Kunsthal Extra City
↳ Wil je graag deelnemen? Laat ons iets weten via [email protected]
↳ Gratis toegang via Provinciestraat 112. Meld je hiervoor aan bij onze receptie.
↳ Taal: Nederlands & Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Kapel, Provinciestraat 112, 2018 Antwerpen