Mekhitar Garabedian: All day yesterday I thought it was Friday

11.09.2021, 21:00 — 23:00 Screening

Georganiseerd door Kunsthal Extra City

Mekhitar Garabedian toont video- en audiowerk. Na afloop is er tijd voor een Q&A.

‘Birthday Cakes’, Gentbrugge, 2006 - 2017
2019, video, geluidloos, 2 min, met de familie Garabedian

‘Birthday Songs’, Gentbrugge, 2006 - 2017
2019, audio-installatie, 35 min, stemmen van de familie Garabedian

‘Birthday Cakes, Gentbrugge, 2006 - 2017’ is gebaseerd op beelden van verjaardagsvieringen van de verschillende leden van de familie van de kunstenaar, verzameld over een periode van tien jaar. Het materiaal onthult voor de kijker een vertrouwd persoonlijk ritueel gebaseerd op een populaire traditie; kaarsjes worden in één keer uitgeblazen en er wordt een stille wens gedaan. De korte stomme video bestaat uit een chronologische montage van deze vluchtige en intieme momenten.

Tijdens deze verjaardagsvieringen zingen de familieleden traditiegetrouw ‘Happy Birthday’ in het Armeens, Arabisch, Nederlands, Frans en Engels. De vijf verschillende talen die worden gesproken, belichamen de ontheemding van de geschiedenis van de familie.

De audio-installatie ‘Birthday Songs, Gentbrugge, 2006 – 2017’ bestaat uit verschillende opeenvolgingen van verjaardagsliedjes. Hoewel dezelfde liedjes jaarlijks herhaald worden, heeft elke performance zijn eigen ritme, toon en sfeer, en een andere volgorde van de talen.

Nora (Gentbrugge, 2000), Laurice & Nora (Gentbrugge, 2010), Nora (Gentbrugge, 2016)
2016, video, audio, 4 min 17 sec, met Nora & Laurice Karaguezian

De video bestaat uit drie observaties van de moeder van de kunstenaar in haar huis in Gentbrugge, terwijl ze sarma maakt. Dit is een tijdrovend, traditioneel Ottomaans recept met druivenbladeren. De beelden zijn verzameld over een periode van zestien jaar en opgenomen op respectievelijk Hi8, DVCam en HD - en tonen een evolutie van analoge naar digitale video.

Mekhitar Garabedian (SY, 1977) woont en werkt in Antwerpen. Garabedian is momenteel verbonden aan KASK/School of Arts, Gent, als postdoctoraal onderzoeker. Hij wordt vertegenwoordigd door Baronian Xippas, Brussel. Momenteel is zijn in situ werk ‘Musicians and their Instruments (for Komitas)’ te zien in Kunsthal Extra City als onderdeel van de tentoonstelling Periphery.

Praktische info
→ Geen reservatie nodig, maar kom op tijd want vol = vol.
→ Ingang via Ploegstraat 25.

Deze activiteit vindt plaats in de openlucht als onderdeel van ons zomerprogramma Zomer in de kloostertuin. Bij slecht verplaatsen we de screening naar binnen.

Locatie Kunsthal Extra City - Kloostertuin, via: Ploegstraat 25

Periphery 07.05.2021—31.12.2023