Meggy Rustamova

Screening kortfilms & gesprek

31.07.2021, 22:00 — 00:00 Presentatie

Georganiseerd door Kunsthal Extra City, programmatie door Zuzanna Rachowska

Meggy Rustamova presenteert video's die zij de afgelopen jaren heeft gemaakt, van M.A.M. (My Assyrian Mother) tot onlangs verschenen Babel. Haar films zijn gemaakt in verschillende landen en talen, van Assyrisch tot Esperanto. Rustamova's praktijk bestaat uit films en installaties die vaak een performatief karakter hebben. Ze houdt zich bezig met de relatie tussen het individueel en collectief geheugen, taal en menselijk gedrag en zoekt daarbij naar manieren om hedendaagse sociale kwesties te vertalen.

M.A.M. (My Assyrian Mother)
2009-10, 3'38"
M.A.M. (My Assyrian Mother) is een dubbelportret, beginnend als een zwijgend portret van twee gelijk geklede vrouwen, duidelijk verwant en verschillend in leeftijd. Plotseling ontstaat er een discussie over de kadrering en hun positie binnen het beeld.

Babel
2019, HD video, 8'
Het onderwerp van de film, dat aanvankelijk geheugenverlies oproept dat verband houdt met ouderdom, verandert geleidelijk ten gunste van herinneringen: gedeelde momenten uit de kindertijd, momenten van vreugde en trots die verband houden met een taal die intuïtief wordt overgedragen.

Waiting for the secret
2014, HD video, kleur, geluid, Esperanto, Engels ondertiteld, 6'
‘Waiting for the secret’ vertrekt vanuit één enkele foto; het onthult zijn geheimen door in te zoomen op de verschillende details. Deze film bevraagt de economische waarde van landeigendom, identiteit, immigratie en stelt kwesties aan de orde zoals isolatie, taalverwarring en de dominante positie van smartphones in onze huidige maatschappij.

(dis)Location
2013, HD Video, 11'45"
'(disLocation)' overdenkt de verbanden tussen kindertijd, ouders, religie, seks, relaties en eenzaamheid. De film bestaat uit foto's uit een reisgids van de stad Tbilisi (Georgië) en fictieve herinneringen die met langzaam bewegende beelden worden opgebouwd.

Light Displacement
2018, HD video, kleur en zwart-wit, geluid, 4'23"
Uitgangspunt voor deze film waren de vele pogingen om een boom te fotograferen in Hiroshima (Japan). Aspecten van oorlog, escapisme en angst komen tot uiting in een audiovisuele zwerftocht.

Praktische info
→ Toegang is gratis.
→ Geen reservatie nodig, maar kom op tijd want vol = vol.
→ Ingang via Ploegstraat 25.

Deze activiteit vindt plaats in de openlucht als onderdeel van ons zomerprogramma Zomer in de kloostertuin.

Locatie Kunsthal Extra City - Kloostertuin, via: Ploegstraat 25