Maak De Stad. Lezing #7: Lerende labo's voor de stad van morgen

Sam Thorne (Nothingham Contemporary) & Wouter Vanstiphout (The Independent School for the City en Crimson Historians and Urbanists)

18.05.2019, 10:00 — 11:30 Lezing

Georganiseerd door Endeavour, Kunsthal Extra City, De Veerman, VRP, VAi en re:kreators

Hoe kunnen we ons over disciplines heen organiseren om op andere manieren te leren over de stad van de toekomst? Hoe kunnen kunstenaars, architecten, researchers, activisten en designers samen alternatieve leeromgevingen creëren en zo nieuwe relaties aangaan met hun stad, hun omgeving en hun communities?

Sam Thorne, directeur van het centrum voor hedendaagse kunst Nottingham Contemporary, geeft een inkijk in zijn onderzoek naar zelfgeorganiseerde kunstscholen en artist-run leerplatformen wereldwijd, gebaseerd op zijn boek ‘School: A Recent History of Self-Organised Art Education’ (2017). Thorne richtte in 2013 mee de ‘Open School East’ op (eerst in London gevestigd, nu in Margate), een ruimte voor artistiek en collaboratief leren die gratis toegankelijk en inclusief is en waar een veelheid aan stemmen samenkomen.

Architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout presenteert ‘The Independent School for the City’ (Rotterdam), een postgraduaat opleiding voor studenten van over heel de wereld met een achtergrond in onder andere design, planning, sociologie en architectuur. De school is een initiatief van Crimson Historians and Urbanists en ZUS (Zones Urbaines Sensibles) en combineert een kritische, activistische kijk op de stad met een streven naar reële verandering via architectuurprojecten en stadsplanning.

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen