Imagining Monuments met Julie Carlier, Saddie Choua, Katinka De Jonge, Els De Vos e.a.

Over vrouwelijke representatie in de stad van vandaag

24.01.2019, 19:30 — 21:00 Gesprek

Samengesteld door Kunsthal Extra City en Middelheimmuseum

Via een reeks publieke gesprekken en artistieke suggesties denken we samen na over hoe we als stadsbewoners, activisten, academici, kunstenaars, opinie- en beleidsmakers omgaan met de verschillende aspecten van vrouwelijke representatie bij monumenten in de publieke ruimte.

De eerste avond gaat in op de (historische) context waarin de ondervertegenwoordiging van de vrouw in de publieke ruimte begrepen moet worden en de initiatieven die hier iets aan willen veranderen; met Julie Carlier, Saddie Choua, Katinka De Jonge, Els De Vos e.a., gemodereerd door RoSa vzw

Julie Carlier doceert Geschiedenis van het Feminisme in de interuniversitaire Master Gender en Diversiteit, en Gender en Globalisering in de Master Conflict- en Ontwikkelingsstudies. Ze coördineert het interdisciplinaire Centre for Global Studies aan de UGent.

Saddie Choua is visueel kunstenaar, documentairemaakster en schrijfster. Ze focust op de rol van beeld in de media en de samenleving. In haar werk plaatst ze raciale en etnische discriminatie en discriminatie van vrouwen in de schijnwerpers.

Katinka De Jonge is beeldend kunstenaar. Voor haar artistieke project ‘On the Shoulders of Giants’ maakte ze 3D scans van standbeelden en monumenten in Antwerpen, om zo tot een “gemiddelde” ervan te komen.

Els De Vos is dr.ir.-architect en ruimtelijke planner en doceert aan de UAntwerpen. Haar onderzoek situeert zich op het raakvlak tussen architectuur, genderstudies, sociale geschiedenis, antropologie en publieke ruimte.

Documentatie

- 'Tijd voor meer vrouw op straat', in De Standaard
- 'Antwerp debates images of women in public space', in Flanders Today

Verslag eerste avond (do 24 jan):
- Grafisch verslag door Pieterjan Volckaert
- “Waarom zijn er zo weinig monumenten van vrouwelijke historische figuren te vinden in onze stad?", verslag door Janine MeijerTaal Nederlands

Prijs € 5

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen

Imagining Monuments 24.01.2019—07.03.2019