How Come the Heart of Darkness Is Colored?

Lezing door Michael Taussig

05.05.2007 — 06.05.2007 Lezing

Samengesteld door Anselm Franke

Extra City organiseert op vrijdag 13 april een lezing over kleur. De lezing 'How Come the Heart of Darkness is Colored?' door Michael Taussig wordt gevolgd door een voorstelling van de werken van Karø Goldt.

Veel kleuren kwamen terecht in Europa via Indië en werden gebruikt om slaven te kopen in Afrika, zoals in Kongo door Koning Leopold II. Hoe versterkt kleur de complexiteit van macht en fantasie in de roman van Joseph Conrad, 'The Heart of Darkness'? Hoe kan iets wat alleen maar een puur esthetische categorie lijkt, zoals kleur, fundamenteel worden voor koloniaal geweld en bedrog? Wat zijn de gevolgen daarvan voor de Westerse ideeën over kleur?
(Gebaseerd op het essay van Michel Leiris, 'The Sacred in Everyday Life'.)

Michael Taussig is bekend als de auteur van 'Mimesis and Alterity', 'My Cocaine Museum', 'Law in a Lawless Land', en ook 'Shamanism, Colonialism, and the Wild Man: A Study in Terror and Healing'. Taussig werd geboren in Australië, doceert antropologie in New York en spendeert veel tijd in Colombia, Zuid-Amerika. Momenteel werkt hij aan een boek over kleur.

Kunstenares Karø Goldt woont in Wenen en Berlijn. Haar recente fotofilms werden onlangs gepresenteerd op het Forum Expanded van het International Film Festival van Berlijn.

Taal Engels

Prijs € 4

Locatie Extra City - Wolstraat, Wolstraat 29 - 2000 Antwerpen