GLEAN Talk over ‘Periphery’

met Bas Blaasse, Melissa Gordon, Hussein Shikha & Clara Spilliaert

18.05.2024, 17:00 — 18:00 Kunstenaarsgesprek

Sluit op zaterdag 18 mei van 17:00 tot 17:50 aan bij het panelgesprek van GLEAN, gemodereerd door Bas Blaasse. In deze GLEAN Talk kom je meer te weten over ‘Periphery’ en de kunstenaars wiens site-specifiek kunstwerk dit jaar aan die tentoonstelling werden toegevoegd: Melissa Gordon, Hussein Shikha en Clara Spilliaert.


‘Periphery’ is het resultaat van verschillende creatieopdrachten vanuit Kunsthal Extra City die bestemd zijn voor haar huidige locatie in het voormalige Dominicanenklooster. Het is een traag evoluerend project waarbij de kunsthal samenwerkt met kunstenaars om haar niet-neutrale locatie te bevragen, activeren en onderzoeken. Kunstenaars installeren ieder een semipermanent werk in de periferie van de kerk en kapel en gaan zo een kritische dialoog aan met de beladen architecturale ruimte.

Sinds de start van het project in 2021, volgt Bas Blaasse, webredacteur en videograaf voor GLEAN (toen HART magazine), de kunstenaars tijdens hun werkproces. Tijdens de GLEAN Talk zal er een nieuwe video gelanceerd worden, in tussentijd kan je alvast hier de vorige video-interviews bekijken.

___

PRAKTISCHE INFORMATIE

↳ Zaterdag 18 mei van 17:00 tot 17:50

↳ in de kapel van Kunsthal Extra City

___

GLEAN, het voormalige HART magazine, is een toonaangevend Brussels tijdschrift voor hedendaagse kunst dat de creatieve geest en innovatie omarmt. Maandelijks nodigt het magazine een kunstenaar uit om een reeks instructies te formuleren, waarbij de vormgevers van het blad vrij zijn om deze op hun eigen unieke manier uit te voeren. Het magazine verschijnt vier keer per jaar in het Engels en zes keer per jaar in het Nederlands.

Bas Blaasse is een veelzijdige schrijver die zich richt op diverse onderwerpen, met een bijzondere focus op kunst en cultuur. Als redacteur bij GLEAN en lid van Level Five draagt hij actief bij aan het culturele landschap van Nederland en België. Naast zijn werk als auteur van non-fictie, omvat zijn portfolio ook fictiewerken en experimenten met geluid, fotografie en bewegend beeld. Met een achtergrond in filosofie en fotografie brengt Blaasse een uniek perspectief naar zijn werk.

Melissa Gordon werkt met de structurele relaties tussen prentkunst en schilderkunst. Ze heeft o.a. geëxposeerd in Spike Island (Bristol), Eastside Projects (Birmingham), WIELS (Brussel), de Vleeshal (Middelburg), Museum Dhont Dhaenens (Sint-Martens-Latem), Cosar HMT (Düsseldorf), GARAGE (Rotterdam) en Manifold Books (Amsterdam). Ze is professor aan de Oslo Art Academy en haar schrijven is gepubliceerd in May Revue en Texte Zur Kunst.

Hussein Shikha is geboren en getogen in Irak en verhuisde in 2009 naar Antwerpen, waar hij momenteel woont. Hij behaalde een Master in Beeldende Kunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en een Advanced Master in Research in Art and Design aan Sint Lucas Antwerpen. Hussein's werk omvat design, animatie, beeldende kunst, schrijven en cureren en werd gepresenteerd in iMAL, Brussel; Het Bos, Antwerpen; en Kunsthal Extra City, Antwerpen.

Clara Spilliaert is geboren in Tokio en verhuisde in 2009 naar België, waar ze haar artistieke reis begon aan LUCA School of Arts in Gent. Haar opleiding begon met tekenen en later dook ze in de wereld van keramiek. Na zeven jaar intensief tekenen in dagboeken, verkent Spilliaert nu diverse media, waarbij ze een harmonie tracht te vinden tussen het persoonlijke en het publieke domein.


Locatie Kunsthal Extra City, Provinciestraat 112, 2018 Antwerpen

Periphery 07.05.2021—31.12.2023

20 jaar Kunsthal Extra City 18.05.2024—19.05.2024