From knot to pixel to weft: unraveling new temporalities

Een lecture performance van Hussein Shikha over het maken van wandtapijten

21.10.2023, 16:00 — 17:00 Lezing

Georganiseerd door SLARG Research Week & Kunsthal Extra City

Hussein Shikha heeft de laatste tijd gewerkt aan zijn eerste tapijtstuk. Dit werk maakt deel uit van de bredere tentoonstelling Carpetland. Critical Tapestries. die op 27 oktober wordt geopend in Kunsthal Extra City.

Wandtapijten zijn door de eeuwen heen een van de meest prestigieuze kunstvormen geweest. Na een eerste korte opleving in de jaren zeventig, niet toevallig tijdens de tweede feministische golf, staat deze arbeidsintensieve vorm van textielkunst weer op de voorgrond van de hedendaagse kunstpraktijk. De burtaal getitelde tentoonstelling Carpetland legt de focus op een veelheid aan hedendaagse posities.

In zijn lecture performance legt Shikha de ontwerpkeuzes bloot achter het tapijtstuk dat hij in het kader van deze tentoonstelling laat zien. Waarom zijn bepaalde elementen gecombineerd? Waar verwijzen de tekeningen naar? Naast de thema's en technieken zal hij ook inzicht geven in de conflicten en uitdagingen die hij ervaart tijdens het maakproces.

De lezing is gratis toegankelijk.

_

Hussein Shikha's praktijk, die het midden houdt tussen design, kunst en onderzoek, maakt gebruik van complexe symbologieën die zijn erfgoed en familiegeschiedenis weerspiegelen. Hij stamt af van generaties van arbeiders die zich bezighielden met het transport en de logistiek van de tapijtproductie op basis van al even complexe pixeltekeningen.

Hussein is geboren en getogen in Irak en verhuisde in 2009 naar Antwerpen, waar hij momenteel woont. Hij behaalde een Master in Visuele Kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en een Advanced Master of Research in Art and Design aan Sint Lucas Antwerpen. Husseins werk was onlangs te zien bij BAK, Utrecht; Kiosk, Gent; en binnenkort in Kunsthal Extra City, Antwerpen. Hij sloot residenties af bij Frans Masereel Centrum, Z33 en MORPHO.

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Ploegstraat, Ploegstraat 25, 2018 Antwerpen

Carpetland. Critical Tapestries. 28.10.2023—14.04.2024