Foragers

Een filmvertoning van Jumana Manna

18.05.2024, 12:00 — 17:00 Screening

Kom op zaterdag 18 mei tussen 12 en 17 u de film ‘Foragers’ van Jumana Manna zien.

Jumana toont met 'Foragers' (2022) de impact van Israëlische natuurbehoudswetten op de praktijk van wildplukken in Palestina/Israël. De film is opgenomen in de Golanhoogten, Galilea en Jeruzalem en maakt gebruik van fictie, documentaires en archiefmateriaal om die impact in beeld te brengen. De wetten verbieden het verzamelen van bepaalde inheemse planten zoals 'akkoub' en 'za'atar', wat reeds heeft geleid tot boetes en rechtszaken voor honderden mensen. Palestijnen zien deze wetten als een verdere vervreemding van hun land, terwijl Israëlische vertegenwoordigers hun wetenschappelijke expertise benadrukken. De film volgt de strijd tussen verzamelaars en natuurpatrouilles, van het wild naar de keuken en zelfs naar de rechtbank. Door de droge humor en het meditatieve tempo geeft Foragers inzicht in de vreugde en kennis die deze tradities belichamen, evenals hun veerkracht tegenover de verbodswetten. De film roept vragen op over de politiek van uitsterven en wie bepaalt wat mag blijven voortbestaan.

De filmvertoning maakt deel uit van United Screens for Palestine, een initiatief van een open collectief van programmeurs dat dient als platform voor inhoudelijke discussies en een oprechte verkenning van het historische narratief van Palestina.

___

PRAKTISCHE INFORMATIE

↳ Zaterdag 18 mei van 12:00 - 17:00
Duur film: 64 min.
Doorlopende filmvertoning
↳ Taal: Arabisch en Hebreeuws met Engelse ondertiteling
↳ In de kapel van Kunsthal Extra City

___

Jumana Manna is een beeldend kunstenaar en filmmaker. Haar werk onderzoekt hoe macht wordt gearticuleerd, met de nadruk op het lichaam, land en materialiteit in relatie tot koloniale erfenissen en geschiedenissen van plaatsen. Via sculptuur, filmmaken en af en toe schrijven, behandelt Manna de paradoxen van preserveringspraktijken, met name binnen de domeinen van architectuur, landbouw en recht. Haar praktijk overweegt de spanning tussen de modernistische tradities van categorisatie en behoud en de onstuimigheid van verval, leven en regeneratie. Jumana is opgegroeid in Jeruzalem en woont in Berlijn.

Locatie Kunsthal Extra City, Provinciestraat 112, 2018 Antwerpen

20 jaar Kunsthal Extra City 18.05.2024—19.05.2024