Filmavond #5: Verlangen

20.02.2014, 18:00 — 22:00 Film

Gawan Fagard in dialoog met Philippe Pirotte

Kunstenaars: Julia Thikonova, Rusam Khalfin, Ruxandra Medrea, Serge Bromberg en Yang Fudong


First Spring
Yang Fudong

China, 2010. HD Video. 10 min.
Stille film

In deze raadselachtige kortfilm exploreert China’s meest gevierde videokunstenaar Yang Fudong de aard van elegantie en verlangen tegen een achtergrond van een lang vervlogen Shanghai dat op het punt staat de moderniteit binnen te treden. De film werd geproduceerd voor Prada en balanceert continu op de grens tussen een commerciële video en een visuele mijmering.


Northern Barbarians, part 2: Love Races
Rusam Khalfin en Julia Thikonova

Kazakhstan, 2000. Video. 7 min.
Stille film, bruikleen Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA)

Love Races is een korte, experimentele film die de poëzie van de liefde en erotiek onderzoekt. De film is gebaseerd op waterverftekeningen uit het noorden van China die oude liefdespraktijken afbeelden van ‘Noorse Barbaren’, zoals de Chinezen de Kazakse nomaden pleegden te noemen.


L’enfer d’Henri-Georges Clouzot
Serge Bromberg en Ruxandra Medrea

Frankrijk, 1964/2009. 35 mm. 102 min.
OV Frans, OT Engels

In 1964 koos Henri-Georges Clouzot voor Romy Shneider en Serge Reggiani als hoofdacteurs van L’enfer. Dit enigmatische en originele filmproject – over een hotelmanager die bezeten geraakt door demonen van de jaloezie – had een onbeperkt budget en moest het cinematografische hoogtepunt van het decennium worden. Na drie weken filmen slaat het noodlot echter toe en wordt het project afgevoerd. De beelden, waarvan gezegd werd dat ze ongelooflijk waren, werden nooit getoond. Decennia later, nadat enkele originele opnames en screentests werden teruggevonden, slaagden cineasten Serge Bromberg en Ruxandra Medrea erin een nieuwe film te maken van de restanten en het project af te werken. Deels origineel, deels documentaire en deels reconstructie, toont het Clouzot’s L’enfer zoals hij werd opgenomen, en vertelt het het emotionele verhaal van een slecht georganiseerd filmproject en van Henri-Georges Clouzot zelf, die vrije baan kreeg om zijn filmgenie bot te vieren.

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen