Filmavond #4: Schepping

04.02.2014, 18:00 — 22:00 Film

Kunstenaars: Ben Rivers, Carlos Reygadas en San Brakhage
Curator: Gawan Fagard

Dog Star Man: Prelude
Stan Brakhage
VS, 1962. 16 mm. 25 min.
Stille film

Prelude is het openingsstatement, volledig op zichzelf, van Brakhage’s epische drama over het ontstaan van het universum. Het is een verklaring over zowel de eenheid van de wereld als de liefde voor een vrouw, uitgedrukt in transcendente, kosmische termen. Hij gebruikt zowel microscopische als telescopische beelden die reiken van zonne-uitbarstingen tot korte glimpen van het geliefde lichaam. Deze Prelude op een film roept in vier delen zowel de geboorte van het universum op als de formatie van het individuele bewustzijn.


The Creation As We Saw It
Ben Rivers
UK, Vanautu, 2012. 16 mm. 14 min.
OV Engels

Drie mythische verhalen uit de Republiek Vanuatu, een eilandengroep gelegen in de Grote Oceaan, over de oorsprong van de mensen, waarom varkens op vier poten staan en waarom een vulkaan staat waar hij staat.


Post Tenebras Lux (Licht na de Duisternis)
Carlos Reygadas
Mexico, Frankrijk, Nederland, Duitsland, 2012. 35 mm. 115 min.
OV Spaans, Frans, Engels

Carlos Reygadas stelt computer-gegenereerde beelden van een licht ontvlambare rode duivel die zich voortbeweegt als de Pink Panther in contrast met B-Film horror (een man die zijn eigen hoofd afrukt); groepsseks in een sauna met sprookjesachtige, licht verstoorde beelden van een jong meisje dat door een majestueus landschap waadt; en een welvarende man en zijn verbluffend mooie vrouw die existentiële discussies hebben over hun relatie(s) met fragmenten van een junior rugby team. Reygadas vergelijkt het ruwe, associatieve en instinctieve Post tenebras lux met een expressionistisch schilderij waarin hij ruimte creëert voor zijn diepste gevoelens, zijn herinneringen, dromen, verlangens en angsten.

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen