Filmavond #2: Archeologie

09.01.2014, 18:00 — 22:00 Film

Kunstenaars: Kyle Armstrong, Patricio Guzmán, Sarah Vanagt en Katrien Vermeir
Curator: Gawan Fagard


The Wave
Sarah Vanagt & Katrien Vermeire

België, 2012. HD Video. 10 min.
OV Spaans, OT Engels

Gawan Fagard treedt in gesprek met Sarah Vanagt.

In The Wave wordt de archeologische blik van de kijker in werking gezet: een massagraf van de Spaanse burgeroorlog (1936-39) opent en sluit zichzelf. De filmmakers plaatsten een camera op een punt waar negen slachtoffers werden begraven na hun executie door Franco’s medestanders in juni 1939. Op de dag van de opgraving maakt een graafmachine de grond lichtjes mul, totdat de archeologen op een schedel met een kogelgat stoten. Dan zetten ze hun werk voort met de hand. De skeletten kwamen tevoorschijn om daarna weer te verdwijnen, alsof een sterke wind het zand had verwijderd en dood, een primaire waarheid, had blootgelegd.


Magnetic Reconnection
Kyle Armstrong

Canada, 2012. HD Video. 12 Min.
OV: Engels

Magnetic Reconnection is een korte documentaire film die het noorderlicht in contrast plaatst met de afkalvende overblijfselen van het Arctisch-Canadese stadje Churchill in Manitoba. De film gaat over de regeneratieve kracht van de natuur en de futiliteit van het menselijke gevecht tegen het natuurlijke proces dat verval is. De soundtrack van de film is van de hand van Jim O’Rourke, en de voice-over wordt verzorgd door Will Oldham. Magnetic Reconnection heeft enkele van de beste beelden ooit gefilmd van de aurora borealis.


Nostalgia de la luz (Nostalgie voor het licht)
Patricio Guzmán

Frankrijk, Duitsland, Chili, Spanje, VSA, 2010. 35mm. 90 min.
OV: Spaans en Engels, OT: Engels

Patricio Guzmáns Nostalgia de la Luz is een opmerkelijke prent over geheugen, geschiedenis en eeuwigheid. Chili’s afgelegen Atacama woestijn, 3 km boven zeeniveau, voorziet ons van ongemeen klare beelden van de hemel. Maar er schuilt ook een geheim uit het verleden in haar uitgedroogde bodem, namelijk stoffelijke overschotten - van precolumbiaanse mummies tot de beenderen van politieke gevangen die ‘verdwenen’ onder het dictatorschap van Pinochet. In deze spirituele plaats versmelten aardse en bovenaardse zoektochten: archeologen graven naar oude beschavingen, vrouwen zoeken naar hun geliefden en astronomen speuren de hemel af naar nieuwe sterrenstelsels.

Taal Engels

Locatie Kunsthal Extra City - Antwerpen-Berchem, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen